Metro-portal.hr

objavljeno 11.08.2012. 21:00:00
ZNANOST

Otkrivene tektonske ploče na Marsu

Mars, zasada, ima dvije otkrivene ploće nazvane Sjeverni Valles Marineris i Južni Valles Marineris, i one nalaze u ranoj fazi razvoja što daje znanstvenicima nevjerojatan uvid u ranu razvoj tektonike Zemlje

Površina Marsa se sastoji od dvije tektonske ploče
Površina Marsa se sastoji od dvije tektonske ploče (Arhiva)

Otkriveni su dokazi o postojanju tektonskih ploča ispod površine Marsa. An Yin, profesor na UCLA, je uspio dokazati da Mars ima tektonske kretnje uz pomoć stotine fotografija slikanih sa NASA-inim satelitom.

Dosad se vjerovalo da tektonske ploće postoje samo na Zemlji, a zbog toga mnoge pojave na Marsu su ostale neobjašnjene. Ovo otkriće stavlja Mars kao jedini planet, uz Zemlju, koji ima takvo gibanje.

Od oko sto slika koje je profesor usporedio samo ih dvanaest pokoazuje stvarno kretanje. Iako nije krenuo od pretpostavke da Mars ima tektonske ploče, Yin je pronašao rasjede na Marsu koje je uspio usporediti sa rasjedima na Himalajama i Tibetu te Kaliforniji.

Ova teorija objašnjava zašto Mars ima linearni sistem vulkana (uz Zemlju jedini otkriveni planet koji ima ovakav sistem), i kako je nastao najveći kanjonski sistem u Sunčevu sustavu- Valles Marineris, dug gotovo 4000 km.

Mars, zasada, ima dvije otkrivene ploče nazvane Sjeverni Valles Marineris  i Južni Valles Marineris, i one nalaze u ranoj fazi razvoja što daje znanstvenicima nevjerojatan uvid u ranu razvoj tektonike Zemlje.

Te ploče mogu stvarati i potrese, ali ljudi zaduženi za Curiosity ne trebaju brinuti jer potres naprave svakih milijun godina, po procjeni profesora Yina. Za usporedbu, na Zemlji ti rasjedi naprave više potresa godišnje.  

Detaljnije objašnjenje možete pročitati na Daily Mailu.

11.08.2012. 21:00:00
http://metro-portal.hr/otkrivene-tektonske-ploce-na-marsu/73213/