Metro-portal.hr

objavljeno 06.04.2013. 12:02:00
RJEŠENJE?!

Otkrivene stanice mozga zadužene za apetit

Identifikacija moždanih stanica koje su zadužene za apetit i zbog kojih postajemo pretili mogla bi dovesti do revolucije u mršavljenju

Pronađeno rješenje za kontrolu apetita?
Pronađeno rješenje za kontrolu apetita? (Wikipedia)

Apetit za hranom nije fiksno određen pri rođenju, kako su neka istraživanja sugerirala do sada, već postoje određene skupine stanica u mozgu koje ga kontroliraju stvarajući neurone isključivo odgovorne za želju za hranom, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu East Anglia.

Na taj su način opovrgnute teorije da se stanice koje se povezuju s regulacijom apetita stvaraju tijekom embrionalne faze razvoja i da smo, zapravo, na taj način predestinirani za pretilost ili mršavost.

Istraživanje na glodarima pokazalo je da se stanice nazvane tanciti u mozgu mladih i odraslih glodara formiraju naknadno i da izravno utječu na apetit za hranom.

Sljedeći korak znanstvenika je definiranje grupe gena i staničnih procesa koji reguliraju ponašanje i aktivnosti tancita, kako bi se došlo do neke mogućnosti modifikacije koja bi povoljno utjecala na apetit. 

Stanice su pronađene u hipotalamusu koji inače regulira potrošnju energije, apetit, žeđ, spavanje i još neke od ključnih bioloških funkcija ljudskog tijela. 

Znanstvenici vjeruju da su na pragu rješenja, no lijekove kojima bi se učinkovito sprječavala pretilost ne mogu razviti za manje od pet do deset godina. 

06.04.2013. 12:02:00
http://metro-portal.hr/otkrivene-stanice-mozga-zaduzene-za-apetit/77428/