Metro-portal.hr

objavljeno 23.06.2012. 11:08:15
MOAI

Otkrivena tajna misterioznih kipova na Uskršnjim otocima?

VIDEO: Znanstvenici vjeruju da su uspjeli dokučiti kako je drevna civilizacija razmjestila goleme kamene statue diljem Uskršnjih otoka

Moai su došetali na svoja mjesta
Moai su došetali na svoja mjesta (Arhiva)

Moai, gigantske kamene glave koje su zaštitni znak Uskršnjih otoka, postavile su više pitanja o civilizaciji Rapa Nui nego što su znanstvenicima dali odgovore o životu drevnog stanovništva pacifičkog otočja koje se nalazi tri tisuće kilometara od obale Južne Amerike.

Od otkrića otočja 1722. godine, brojni znanstvenici pokušali su otkriti kako je drevna civilizacija koja nije znala ni za kotač niti je imala velike životinje uspjela transportirati kamene glave koje teže nekoliko desetina tisuća kilograma.

U zadnjih 60-ak godina pojavile su se razne teorije transporta gigantskih glava od kamenoloma do posljednjeg počivališta. Neki tvrde da su Rapa Nui koristili izvanzemaljsku tehnologiju, dok drugi smatraju da nije bilo intervencija viših sila te da su Moai pomicani ili uz pomoć drvenih balvana ili kotrljanjem.

Znanstvenici sa sveučilišta Hawaii i California State vjeruju da njihova teorija može ponuditi realno objašnjenje transporta gigantskih kipova. Naime arheolog Terry Hunt i antropolog Carl Lipo smatraju da su Moai "hodali", odnosno da su ih njihovi kreatori naginjali, pa pomicali pomoću užeta.

Svoju teoriju su potvrdili izvodeći eksperiment koji možete pogledati u videu:

Novu teoriju podržava i folklor s Uskršnjih otoka koji kaže da su Moai došetali do svojih trenutnih pozicija.

"Stručnjaci mogu reći što god žela, no mi znamo istinu. Statue su hodale. U narodnoj predaju Rapa Nuia, Moai su oživljeni pomoću mane, duhovne sile koju su odašiljali naši moćni preci", rekao je Suri Tuki, 25-godišnji stanovnik otoka.

23.06.2012. 11:08:15
http://metro-portal.hr/otkrivena-tajna-misterioznih-kipova-na-uskrsnjim-otocima/72144/