Metro-portal.hr

objavljeno 12.05.2010. 18:50:29
ŠTO LI JE TO?

Otkrivena rupa u svemiru

Velika rupa neočekivano je otkrivena u dijelu svemira za koji se pretpostavljalo kako je pun oblaka gustih plinova i prašine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (ESA)

Neobična pojava dala je astronomima novi uvid u proces formiranja zvijezda. ˝Nitko do sada nije vidio rupu poput ove. Ovo je prilično iznenađujuće, kao da npr. znate kako crvi ruju po vašem vrtu, a onda jednog dana otkrijete ogromnu rupu˝, slikovito opisuje član istraživačkog tima, Tom Megeth sa Sveučilišta Ohio.

Zvijezde se rađaju iz gustih oblaka prašine i plina, i dok se mlazovi plina mogu opaziti kako dolaze iz mladih zvijezda, način na koji one koriste te plinove da rasprše okolne krhotine i izađu iz oblaka iz kojeg su nastale još nije poznat.

Ovo posljednje otkriće pomoću teleskopa Herschel može pružiti zanimljiv uvid u proces formacije zvijezda.

Oblak svijetlog, reflektivnog plina, astronomima poznat pod imenom NGC 1999, nalazi se blizu crne površine u svemiru. Tijekom 20. stoljeća za te crne površine pretpostavljalo se kako su gusti oblaci prašine i plina koji blokiraju svjetlo.

No pomoću tehnologije infracrvenih zraka teleskopa Herschel, otkriveno je kako je oblak i dalje crn, premda su zrake trebale penetrirati kroz tako gust materijal. To znači da je oblak enormno velike gustoće, ili je Herschel naišao na dosad neobjašnjiv fenomen.

Astronomi su nastavili proučavati ovu pojavu pomoću zemljanih teleskopa i otkrili iste rezultate. To je dovelo do zaključka kako je oblak crne boje ne zbog iznimno velike gustoće, nego zato što je doista prazan - nešto je načinilo rupu u njemu.

Astronomi pretpostavljaju kako je rupa načinjena zbog jakih mlazova plina s obližnje mlade zvijezde koji su formirali NGC 1999. Jaka radijacija sa zvijezde također je pomogla stvaranju rupe.

12.05.2010. 18:50:29
http://metro-portal.hr/otkrivena-rupa-u-svemiru/39879/