Metro-portal.hr

objavljeno 17.12.2009. 06:17:52
IMA LI ŽIVOTA?

Otkriven vodeni planet udaljen samo 40 svjetlosnih godina

Užareni vodeni planet šest puta veći od Zemlje otkriven je u orbiti oko umiruće zvijezde u blizini našeg Sunčevog sustava

Vodeni planet u blizini Zemlje
Vodeni planet u blizini Zemlje (Daily Mail)

Pretpostavlja se da je planet dovoljno topao da podrži oblik  nekakav oblik života, no sastoji se od 75 posto vode. Dokazi sugeriraju da postoji atmosfera, a astronomi vjeruju kako je najsličniji našem planetu od svih egzoplaneta otkrivenih izvan Sunčevog sustava.

Planet je klasificiran kao ˝super-Zemlja˝, veličinom je između malih stjenovitih planeta poput Zemlje i ledenih divova poput Urana i Neptuna. I premda je njegova zvijezda oslabjeli  ˝crveni patuljak˝ 3000 puta slabiji od našeg Sunca, nalazi joj se toliko blizu da je temperatura na površini 200 stupnjeva Celzijusa.

S udaljenošću od samo 1,3 milijuna milja, planet obiđe svoju zvijezdu svakih 38 sati. Za novi planet po imenu GJ1214b, pretpostavlja se da je sačinjen 3/4 vode i leda te 1/4 stijena.

Znanstvenici vjeruju da posjeduje atmosferu sačinjenu od vodika i helija koja blokira zvijezdinu svjetlost.  ˝S obzirom da je ovaj planet toliko sličan Zemlji, uz pomoć teleskopa Hubblea mogla bi se otkriti njegova atmosfera i vidjeti od čega se sastoji. To bi bio prvi takav planet s potvrđenom atmosferom, premda ona ne bi mogla podržavati život kakav znamo na Zemlji˝, objašnjava voditelj projekta dr. David Charbonneau.

17.12.2009. 06:17:52
http://metro-portal.hr/otkriven-vodeni-planet-udaljen-samo-40-svjetlosnih-godina/28746/