Metro-portal.hr

objavljeno 08.05.2012. 18:22:08
PREVARITE SAMI SEBE

Otkriven trik koji će vam pomoći da se zdravije hranite

Znanstvenici su ustanovili da ljudi jedu više voća i povrća ako im se ono nalazi u vidokrugu i na dohvat ruke

Fotografija vijesti

Ako se želite zdravo hraniti, a to vam nikako ne polazi od ruke ne očajavajte zbog neuspjeha jer su znanstvenici otkrili kako se lako možete "natjerati" da češće jedete voće i povrće - držite ga na dohvat ruke i to u prozirnoj posudi.

Do ovog otkrića došao je psiholog Gregory Privitera, profesor na sveučilištu St. Bonaventure, promatrajući reakcije 96 studenata u prostoriji u kojoj je voće i povrće strateški razmješteno. Narezane jabuke i mrkve bile su servirane ili u keramičkoj ili u prozirnoj posudi koje su bile odmah ispred volontera ili na dva metra udaljenosti.

Eksperiment je pokazao da su se studenti češće laćali zdjele i pojeli više voća i povrća kada je ono bilo blizu njih. U slučajevima prozirnih posuda, volonteri su pojeli više jabuka, no izbjegavali su mrkve.

"Jabuke, za razliku od mrkve, sadržavaju puno šećera, a dobro je znano da on u mozgu stimulira centar za nagradu i tako pobuđuje žudnju za slatkom hranom. Zbog toga je narezana jabuka vizualno privlačnija od mrkve", rekao je profesor Privitera.

Autori studije koja je objavljena u stručnom glasilu Environment and Behavior smatraju da ovi rezultati mogu poslužiti ljudima kao ideja vodilja prilikom serviranja hrane na stol.  

08.05.2012. 18:22:08
http://metro-portal.hr/otkriven-trik-koji-ce-vam-pomoci-da-se-zdravije-hranite/70782/