Metro-portal.hr

objavljeno 18.04.2009. 15:49:06
KNIN

Otkriven spomenik kralju Dmitru Zvonimiru

Akciju postavljanja spomenika pokrenula je Družba Braće hrvatskog zmaja.

(Nikša Stipaničev, CROPIX)

Spomenik kralju Dmitru Zvonimiru, rad šibenskog akademskog kipara Aleksandra Ale Guberine svečano je danas otkriven u Kninu u Parku na Trgu Oluje.

Akciju postavljanja spomenika pokrenula je Družba Braće hrvatskog zmaja, a ideja o tomu postoji već stotinu godina, podsjetio je na svečanosti otvorenja veliki meštar Družbe braće hrvatskog zmaja Dragutin Feletar.

"Knin je ucijepljen u hrvatsko-povijesno sjećanje. Bila je sveta obveza da se upravo ovdje postavi spomenik kralju Dmitru Zvonimiru te da tako u sjećanje vratimo djelo tog velikog hrvatskog kralja koji je u Kninu stolovao od 1075. do 1089. godine" kazao je Feletar.

Istaknuo je kako Hrvatska u to vrijeme bila respektabilna i slavna srednjevjekovna država te naglasio vezu Dmitra Zvonimira s katoličkom crkvom budući da je on nakon smrti kralja Zvonimira kraljevstvo naslijedio još 1074. godine, ali je krunu želio preuzeti tek uz Papin blagoslov te je godinu dana kasnije i okrunjen u Solinu.

Družba braće hrvatskog zmaja, kazao je Feleter, osnovana je još 1905. godine, a zalaže se za očuvanje i afirmaciju hrvatske, povijesne, kulturne i prirodne baštine. Do danas je ta udruga u Hrvatskoj postavila nekoliko stotina spomenika i spomen-ploča, a novac za spomenik kralju Dmitru Zvonimiru u Kninu prikupljali su svi članovi Družbe te je on postavljen u suradnji s Gradom Kninom.

Gradonačelnica Knina Josipa Rimac podsjetila je kako su za vrijeme kralja Dmitra Zvonimira Knin i okolica doživjeli procvat, a tim tragom kako je rekla ide i aktualna kninska vlast koja poput slavnog kralja želi graditi crkve i povezivati sve ljude koji su u Kninu pronašli svoj dom.

Izaslanik predsjednika hrvatske Vlade Ive Sanadera, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta kazao je kako su Hrvati uvijek znali prebroditi teška vremena u povijesti, tako je bilo i u kolovozu 1995. kada je zahvaljujući prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i hrvatskim braniteljima Knin oslobođen, a na Kninskoj tvrđavi ponovno se zavijorila hrvatska zastava, zaključio je Kalmeta dodajući kako vjeruje da će Hrvatska uspješno prebroditi i sadašnju globalnu krizu.

Svečanosti otkrivanja spomenika prethodila je velika misa u crkvi Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta koju je predvodio šibenski biskup Ante Ivas, koji je ujedno i blagoslovio spomenik, te mimohod uz koje su uz brojne građane i goste sudjelovali članovi Udruge Kliški Uskoci, te pripadnici povijesne Vojne postrojbe Hrvatske vojske Zrinska garda iz Čakovca. (hina/metro-portal)

18.04.2009. 15:49:06
http://metro-portal.hr/otkriven-spomenik-kralju-dmitru-zvonimiru/16745/