Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2011. 17:05:00
ODZUJALI SVOJE

Otkriven plin koji će otjerati komarce od ljudi

Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta otkrili su plin koji zbunjuje komarce te im ne dozvoljava detektirati ljudsku prisutnost

ubod komarca zna biti prilično neugodan

Ugrizi komaraca, svrbež i crvenilo mogli bi postati prošlost uz novi plin koji su otkrili znanstvenici. Radi se o plinu koji zbunjuje osjetila kod komaraca pa oni nisu u stanju „namirisati" čovjekovu krv.

Ovo otkriće moglo bi dovesti do novih vrsta losiona i sprejeva za tijelo kao i spravica za dom koje bi ove dosadne zujalice držali dalje od ljudi.

Također to bi se moglo pokazati i izvrsnom zaštitom protiv bolesti koje prenose komarci. Oni su izravni prenosioci bolesti koje ubijaju milijune ljudi širom svijeta. Malarija, žuta groznica i ostale grozne tropske boleščine koje su se zbog klimatskih promjena počele širiti svijetom, postat će stvar prošlosti.

U časopisu Nature, američki znanstvenici ističu kako moraju postojati i drugi načini zaštite osim skupog repelenta DEET-a i mreža oko kreveta. Oni su pronašli kombinaciju sastojaka koje zbunjuju fine senzore koje komarci koriste kako bi otkrili karbon dioksid u zraku, a time i živa bića koja ga izdišu.

U testovima koje su proveli na kalifornijskom sveučilištu, njihov plin se pokazao kao vrlo učinkovit u odbijanju komaraca. Dugoročno gledano on je puno jeftiniji od poznatih repelenata što bi omogućilo uporabu širom svijeta pa i kod najsiromašnijih, kod kojih je smrtnost djece zbog bolesti koje prenose komarci i najveća.

Smjesa koju za sad imaju nije još sigurna za ljude, ali znanstvenici se nadaju da će i taj problem riješiti jako brzo.

02.06.2011. 17:05:00
http://metro-portal.hr/otkriven-plin-koji-ce-otjerati-komarce-od-ljudi/59619/