Metro-portal.hr

objavljeno 17.06.2011. 19:21:00
DAR GRADA ZAGREBA

Otkriven Krležin spomenik u gradskom parku Budimpešte

Spomenik Miroslava Krleže izradila je kiparica Marija Ujević-Galetović, radi se o daru Zagreba gradu Budimpešti

Miroslav Krleža
Miroslav Krleža (Wikipedia)

Spomenik hrvatskom književniku Miroslavu Krleži, rad akademske kiparice Marije Ujević-Galetović, otkriven je u središnjem gradskom parku Budimpešte, prenosi Hina.

Otkrivanju Krležina spomenika u Budimpešti nazočio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je istaknuo kako je riječ o potvrdi prijateljstva između Zagreba i Budimpešte, znamenu i čvrstu mostu međusobna povjerenja uzorne hrvatsko-mađarske kulturne suradnje, priopćeno je iz ureda zagrebačkog gradonačelnika.

Zagrebački gradonačelnik zahvalio je budimpeštanskom gradonačelniku i mađarskoj vladi što u središnjem gradskom parku glavnoga mađarskoga grada ustoličuju hrvatskoga književnog velikana.

"Neka i ova bista, otkrivena u mjesecu europskog zajedništva i međusobnog poštovanja, bude podsjetnik da je hrvatska umjetnost, kultura i znanost XX. stoljeća znatno obogatila zajedničku europsku kulturnu baštinu", istaknuo je Bandić.

Skulptura akademske kiparice Marije Ujević-Galetović, dar grada Zagreba gradu Budimpešti, prvi je spomenik nekom hrvatskom ugledniku u Mađarskoj, a zajedno su ga otkrili gradonačelnici dvaju gradova.

Time se još jednom potvrdila suradnja i prijateljstvo Zagreba i Budimpešte koja datira iz lipnja 1994., i koja je 2003. okrunjena sporazumom o prijateljstvu. Godinu dana prije, u ožujku 2002., kao dar Budimpešte Zagrebu, otkriveno je poprsje prvog slobodno izabrana mađarskog premijera Jozsefa Antalla, postavljeno u ulici koja nosi njegovo ime.

U sklopu dvodnevna službenog posjeta Budimpešti zagrebačko izaslanstvo danas će posjetiti i mađarski Crveni križ.

17.06.2011. 19:21:00
http://metro-portal.hr/otkriven-krlezin-spomenik-u-gradskom-parku-budimpeste/60273/