Metro-portal.hr

objavljeno 13.09.2019. 11:31:00
WOW!

Otkriven egzoplanet s vodom u atmosferi

Otkrivanje vodene pare u atmosferi ovog egzoplaneta posebno je uzbudljivo za istraživače jer egzoplanet također leži u naseljenoj zoni svoje zvijezde

SuperZemlja ima vode?
SuperZemlja ima vode? (Shutterstock)

Astronomi su po prvi put zavirili u atmosferu egzoplaneta, planeta izvan našeg Sunčevog sustava i otkrili kako vodene pare, tako i temperature koje mogu potencijalno podržavati život.

Egzoplanet, poznat kao K2-18b, osam je puta veći od mase Zemlje i poznat je kao "super Zemlja", ili egzoplanet između mase Zemlje i Neptuna. Orbitala je zvijezda crvenog patuljaka udaljena 110 svjetlosnih godina od Zemlje u zviježđu Leona. Planet je prvi put otkriven 2015. godine NASA-inim svemirskim brodom Kepler, piše CNN. 

Istraživački tim koristio je arhivske podatke prikupljene svemirskim teleskopom Hubble između 2016. i 2017., a koji su snimili zvjezdanu svjetlost dok je prolazila kroz atmosferu egzoplaneta. Istraživači su rekli da su jasno vidjeli tragove vodene pare u atmosferi kada su podatke stavljali kroz algoritme. Također su promatrali tragove vodika i helija u atmosferi, dva najobilnija elementa u svemiru.

Otkrivanje vodene pare u atmosferi ovog egzoplaneta posebno je uzbudljivo za istraživače jer egzoplanet također leži u naseljenoj zoni svoje zvijezde, koja uključuje prave temperature da tekuća voda postoji na površini planeta i potencijalno podržava život kao što razumijemo.

Istraživači su svoja otkrića objavili u srijedu u časopisu Nature Astronomy.

- Pronalaženje vode na potencijalno naseljenoj planeti, osim Zemlje, nevjerojatno je uzbudljivo, rekao je Angelos Tsiaras, autor studije i znanstveni suradnik Centra za svemirsku egzokemiju Sveučilišta College London. "K2-18b nije" Zemlja 2.0 ", jer je znatno teži i ima različit atmosferski sastav. Međutim, to nas približava odgovoru na temeljno pitanje: Je li Zemlja jedinstvena?

Egzoplanet svakih 33 dana izvrši jednu orbitu oko svoje zvijezde i mnogo je bliže svojoj zvijezdi nego što je Zemlja Suncu. Ali zvijezda crvenog patuljaka je također mnogo hladnija od našeg sunca. Na temelju izračuna istraživača, vjeruju da bi planet mogao biti čak i na sličnoj temperaturi kao i na Zemlji.

No raspon se proširuje i na temperature koje su mnogo hladnije ili toplije od Zemlje zbog ograničenja njihovih podataka.

Međutim, zvijezda crvenog patuljaka je aktivna te vjerojatno izlaže egzoplanetu više zračenja nego što ga prima Zemlja.

Istraživači vjeruju da bi i drugi elementi poput dušika i metana mogli biti prisutni u atmosferi, ali samo promatranja naprednim teleskopima moći će se otkriti.

13.09.2019. 11:31:00
http://metro-portal.hr/otkriven-egzoplanet-s-vodom-u-atmosferi/120652/