Metro-portal.hr

objavljeno 23.11.2010. 11:30:00
ZAŠTITA OD BOLESTI

Otkrijte tajna svojstva soka od naranče

Dvije čaše soka od naranče dnevno smanjuju krvni tlak te rizik od srčanih bolesti

Hesperidin - tajni sastojak naranče koji smanjuje rizik od srčanih bolesti
Hesperidin - tajni sastojak naranče koji smanjuje rizik od srčanih bolesti (Deviant Art)

Znanstvenici su otkrili da su srednjovječni muškarci, koji konzumiraju pola litre soka svaki dan u periodu od mjesec dana, što je dnevni ekvivalent od dvije čaše, pokazali značajno reduciranje krvnog tlaka. Otkrića sugeriraju prisutnost prirodne kemikalije hesperidina, koja je inače sastavni dio spojeva koji pomažu u borbi protiv bolesti, a mogu se pronaći u namirnicama poput čaja, voća, soje i kakaa.

Premda su prijašnja istraživanja ukazivala na to da sok od naranče može biti dobar za srce, znanstvenici nisu bili sigurni što mu točno daje takve beneficije. Kardiovaskulerne bolesti glavni su uzrok smrti u svijetu, a Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da do 50 posto svih srčanih udara dolazi zbog povišenog krvnog tlaka.

Kako bi testirali teoriju da je upravo hesperidin u soku odgovoran za reduciranje rizika od kardiovaskularnih bolesti, znanstvenici sa Sveučilišta Auvergne u Francuskoj ispitali su 24 srednjovječna muškarca. Svaki je tijekom prva 4 tjedna pio pola lite soka od naranče, nakon čega je iduća 4 tjedna uzimao zašećerenu vodu s tabletom hesperidina. Posljednja 4 tjedna, volonteri su pili vodu, ali s lažnom tabletom. Rezultati su pokazali značajno reduciranje dijastoličkog krvnog tlaka tijekom tjedna kada su muškarci uzimali sok, kao i onog gdje su uzimali pilulu hesperidina.

23.11.2010. 11:30:00
http://metro-portal.hr/otkrijte-tajna-svojstva-soka-od-narance/51620/