Metro-portal.hr

objavljeno 11.01.2010. 16:49:34
KEMIJOM DO SREĆE

Otkrijte pravu ljubav preko gena

Umorni ste od neprestanog traženja pravog partnera? Možda postoji rješenje za vas, a radi se o fenomenu pod imenom DNK spajanje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Zaboravite ispunjavanje upitnika o tome što volite ili ne, izbjegavanje odgovora o lošim navikama tijekom internet chata - prava ljubav samo je jedan bris udaljena od vas. Na koji način funkcionira DNK spajanje? Prema jednoj od stranica koje nude ovakve usluge, odgovor se nalazi u pravoj znanstvenoj kemiji.  

˝Pokretačka sila prirode jest da se osigura stvaranje zdravog potomstva, a DNK spajanje nudi šansu da izaberete partnera s najvećom varijacijom gena i najboljim imunološkim sustavom za potencijalnu djecu˝, objašnjava Eric Holzle, programer koji vodi stranicu ScientificMatch.

No što ako bi ste htjeli samo stabilnu romantičnu vezu? Prema Holzleu, ovakav način spajanja i tu nudi beneficije, jer pomoću njega možete saznati hoćete li imati zadovoljavajući seksualni život i partnera koji vas neće varati.

Možda zvuči malo pretjerano, no postoje dokazi kako privlačnost među ljudima uvjetuju mirisi. Navodi se poznati eksperiment s majicom iz 1995. tijekom kojega su žene zamoljene da pomirišu majicu muškarca iste dobi te ocijene njihov miris kao dokaz da DNK spajanje funkcionira. ˝U ovom eksperimentu pokazalo se kako žene preferiraju mirise muškaraca čiji imunološki sustav se razlikuje od njihovog i obrnuto˝, navodi dr. Tamara Brown iz švicarske kompanije GenePartner.com koja također nudi ovakve usluge.

˝Što je veća razlika u genima između vas i vašeg partnera, to je veća šansa za slaganjem, konačni je zaključak eksperimenta˝, dodaje dr. Brown. ˝Mnogo ljudi danas traži idealnog partnera putem interneta, no kada se konačno sretnu, nema kemije. Usluga koju mi nudimo u suradnji s stranicama za upoznavanje, skraćuje proces potrage za pravim partnerom.˝

Naravno, takve znanstvene usluge nisu jeftine. ScientificMatch nudi doživotno članstvo za 12.000 kuna. GenePartnerovi testovi koštaju oko 600 kuna.

Holzle ipak ima riječi utjehe za one koji vole staromodan način upoznavanja. ˝Ne tvrdimo naravno kako je ovo jedini način da pronađete pravu osobu. Nakon svega, možete imati biološku usklađenost, no to ne znači ništa ako niste intelektualno kompatibilni, ili nemate sličan smisao za humor.˝

11.01.2010. 16:49:34
http://metro-portal.hr/otkrijte-pravu-ljubav-preko-gena/30455/