Metro-portal.hr

objavljeno 24.05.2011. 11:50:13
OPET NEVOLJE

Otkazani letovi zbog pepela

Dvjesto pedeset letova otkazano je u utorak zbog pepela iz islandskog vulkana Grimsvoetna iznad Škotske i Irske, objavio je Eurocontrol

Fotografija vijesti

Zbog vulkanskog pepela u utorak su otkazani deseci letova u Škotsku i iz Škotske, ali je irska zrakoplovna kompanija Ryanair priopćila da će prosvjedovati protiv "nepotrebnih" ograničenja.

Uprava norveških zračnih luka Avinor priopćila je da će oblak pepela prouzročiti neka ograničenja letova na zapadnoj obali Norveške u utorak, a Danska je izjavila da će malo područje njezina zračnog prostora biti zatvoreno.

Finski meteorolozi procjenjuju da će oblak pepela do juga Finske stići u srijedu navečer.

Azijske zrakoplovne kompanije izjavile su da se njihovi letovi za Europu odvijaju normalno u utorak, ali da pažljivo prate razvoj situacije s vulkanom.

Ryanair, koji je morao otkazati 36 letova između Škotske i gradova diljem Europe, priopćio je kako vjeruje da nema opasnosti za letove iz i u Škotsku te da će zbog nepotrebnih otkazivanja letova zajedno s drugim zrakoplovnim tvrtkama prosvjedovati kod ministra prometa.

Dio letova morali su otkazati i KLM, Aer Lingus te Easyjet.

Prošle godine je pepeo iz drugog islandskog vulkana prouzročio otkazivanje 100.000 letova i tako stvorio probleme za 10 milijuna putnika, a gubici su procijenjeni na 1,7 milijardi američkih dolara.

Islandski predsjednik Olafur Grimsson rekao je za CNN da je posljednja erupcija bila velika, ali da neće izazvati isti prometni kaos.

"Što se tiče Europe, to neće biti ni slično onome što se dogodilo prošle godine. To je drukčija erupcija i mislim da je Europa i bolje pripremljena da se nosi s tim", kazao je.

24.05.2011. 11:50:13
http://metro-portal.hr/otkazani-letovi-pepeo/59205/