Metro-portal.hr

objavljeno 27.11.2010. 12:40:00
ODGOVOR

Osveta Sjevernoj Koreji bit će "stostruka"

"Moramo odlučno odgovoriti na provokacije Sjeverne Koreje", izjavio je predsjedničkim savjetnicima Kim Kwan-Jin, novi južnokorejski ministar obrane

Admiral Timothy Keating i Kim Kwan-Jin
Admiral Timothy Keating i Kim Kwan-Jin (Getty Images)

Novi ministar obrane Južne Koreje, imenovan u petak kako bi "brzo i odlučno odgovorio na krizno stanje" sa Sjevernom Korejom, zalaže se za "stostruko uzvraćanje" u slučaju oružanog napada Pjongjanga, prenose novine u subotu. Kim Kwan-Jin, bivši zapovjednik glavnog stožera vojske, imenovan je u petak, tri dana nakon što je Sjeverna Koreja granatirala jedan južnokorejski otok, što je napad razmjera neviđenih od korejskog rata (1950.-1953.) i koji je ukazao na nedostatke unutar južnokorejskih snaga.

"Moramo odlučno odgovoriti na provokacije Sjeverne Koreje", izjavio je predsjedničkim savjetnicima Kim, kako prenosi konzervativni dnevnik Chosun Ilbo. "Moramo stostruko odgovoriti" u slučaju napada Sjeverne Koreje, dodao je u prvim izjavama u svojstvu ministra. Južnokorejska vlada bila je meta oštrih kritika jer se vojni odgovor Seula smatralo prebojažljivim nakon pjongjangova granatiranja otoka Yeonpyeong u kojem su četiri osobe poginule. Južna Koreja izvodit će od nedjelje pomorske manevre sa SAD-om na Žutom moru. Te je vježbe Peking osudio a Pjongjang nazvao "nedopustivom provokacijom". (hina/metro-portal)

27.11.2010. 12:40:00
http://metro-portal.hr/osveta-sj-koreji-moa-biti-stostruka/51852/