Metro-portal.hr

objavljeno 06.10.2009. 07:25:09
Čileanski sud

Osuđeni časnici koji su ubili svjedoka isporuke oružja Hrvatskoj

Radi se o ilegalnoj isporuci oružja 1991. u pošiljci koja je označena kao humanitarna pomoć

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Sud u Čileu osudio je na kazne zatvorom četvoricu bivših visokih vojnih časnika, zbog ubojstva pukovnika koji je svjedočio u vojnoj istrazi o ilegalnoj ispuruci oružja Hrvatskoj.

Do isporuke oružja došlo je na početku rata u Hrvatskoj, kada je ona bila izložena srbijanskoj agresiji i podvrgnuta embargu UN-a na uvoz oružja.

U prosincu 1991., policija je u Mađarskoj otkrila 11 tona oružja u pošiljci označenoj kao "humanitarna pomoć", koju je navodno odobrio general Augusto Pinochet. Nakon okončanja njegove diktature 1990., Pinochet je zadržao mjesto vrhovnog zapovjednika čileanske vojske.

Pukovnik Gerardo Huber, koji je izdao narudžbe za vojnog proizvođača oružja, pronađen je mrtav ubrzo nakon svjedočenja u vojnoj istrazi. Glava mu je raznesena rafalom iz automatskog oružja. Njegova je smrt proglašena samoubojstvom, a slučaj je ponovo otvoren nakon 13 godina pred civilnim sudom.

Dva bivša najviša dužnosnika vojnoobavještajne službe, umirovljeni general Victor Lizarraga i umirovljeni pukovnik Manuel Provis, osuđeni su na 10, odnosno 8 godina zatvora zbog sudjelovanja u uroti i ubojstvu Hubera.

Umirovljeni general Carlos Krum i umirovljeni pukovnik Julio Munoz, osuđeni su na po dvije godine zatvora za urotu i ubojstvo.

"Bilo je puno napora da se spriječi Hubera da svjedoči. A kada su pokušaji propali jedan za drugim, oni su donijeli konačnu odluku, Huber mora umrijeti", rekao je sudac Claudio Pavez pri izricanju presude.

Još 11 osoba osuđeno je u lipnju pred vojnim sudom zbog svoje odgovornosti u cijelom slučaju, no identitet osobe koja je likvidirala Hubera ostaje nepoznat. (hina/metro-portal)

 

06.10.2009. 07:25:09
http://metro-portal.hr/osudjeni-casnici-koji-su-ubili-svjedoka-isporuke-oruzja-hrvatskoj/23676/