Metro-portal.hr

objavljeno 01.06.2012. 19:21:13
"PROEUROPSKA" RETORIKA

Osude Nikolićevih izjava o Srebrenici i Vukovaru

Bakir Izetbegović upozorio je kako ovakve Nikolićeve tvrdnje ozbiljno dovode u pitanje vjerodostojnost njegove javne proeuropske retorike

Fotografija vijesti

Izjavu novoizabranog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića kako u Srebrenici nije bilo genocida naišle su na osudu, a jedan od najvećih kritičara te tvrdnje bio je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, koji je rekao kako njegove izjave ozbiljno dovode u pitanje verbalnu opredijeljenost za jačanje dobrosusjedskih odnosa u regiji, prenosi Hina.

"Izjava novoizabranog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, prvog dana službenog preuzimanja dužnosti, da u Srebrenici nije počinjen genocid nad Bošnjacima, neistinita je i uvredljiva za Bošnjake, prije svih za preživjele žrtve genocida u Srebrenici", stoji u pisanoj izjavi predsjedatelja Predsjedništva BiH dostavljenoj medijima u Sarajevu.

Novoizabrani srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izazvao je osude i nedavnim razgovorom za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung u kojem je rekao da je projekt Velike Srbije njegov neostvareni san i da danas poštuje međunarodno priznate granice Republike Hrvatske, ali da se Hrvati nemaju što vraćati u Vukovar "jer je to bio srpski grad".

Zatim je u intervjuu za televiziju Crne Gore objavljenom u četvrtak navečer Nikolić pokušao osporiti činjenicu da su snage bosanskih Srba u srpnju 1995. godine počinile genocid nad više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Odgovarajući na upit hoće li posjetiti Srebrenicu i ondje osuditi genocid, Nikolić je kazao da se takvo što najvjerovatnije neće dogoditi jer je u Srebrenici već bio njegov prethodnik Boris Tadić.

"Ako je predsjednik Srbije Boris Tadić bio u Srebrenici i osudio zločin, ako je skupština Srbije osudila zločin u Srebrenici, zašto bih ja to pitanje stalno podgrijavao", izjavio je Nikolić i ustvrdio kako je teško dokazati da je ondje uopće počinjen genocid.

"U Srebrenici nije bilo genocida. U Srebrenici se desio veliki zločin koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda koje treba pronaći, izvesti pred sud i kazniti", izjavio je Nikolić ignorirajući tako sudsku kvalifikaciju genocida za zločine počinjene u Srebrenici koji su dali Međunarodni kazenni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodni sud pravde (ICJ).

Bakir Izetbegović upozorio je kako ovakve Nikolićeve tvrdnje ozbiljno dovode u pitanje vjerodostojnost njegove javne proeuropske retorike i izjava u kojima se zalaže za korektne odnose u regiji i suradnju među državama susjedima.

"Negiranje genocida u Srebrenici koji je utvrdio ICTY nije put suradnje i obnove povjerenja, nego upravo suprotno - izvor novih nesporazuma i tenzija. Izjavama o Vukovaru kao 'srpskom gradu' te eksplicitnom tvrdnjom da se u Srebrenici nije dogodio genocid, Nikolić, na žalost, pokazuje da još nije spreman suočiti se s istinom o zbivanjima u bliskoj prošlosti", rekao je.

"A upravo suočavanje srbijanskih lidera i srpske nacije s istinom o zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini put je za poboljšanje odnosa i stvaranje šansi da budućnost u regiji, a prije svega u odnosima Srbije i BiH, bude bolja od loše prošlosti", stoji u Izetbegovićevoj izjavi.

01.06.2012. 19:21:13
http://metro-portal.hr/osude-nikolicevih-izjava-o-srebrenici-i-vukovaru/71564/