Metro-portal.hr

objavljeno 03.03.2009. 15:01:22
BRUNO MAISER:

Ostvaren dobar napredak u transplantacijskoj medicini

U Hrvatskoj trenutno ima 18 donora na milijun stanovnika.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Predsjednik Eurotransplantat International Foundation dr. Bruno Maiser rekao je danas u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) da je Hrvatska u posljednje tri godine, koliko je punopravna članica te međunarodne organizacije koja koordinira međunarodnu razmjenu organa unutar članica, vrlo dobro napredovala u području transplantacijske medicine.

Maiser je podsjetio da Hrvatska, prije no što je pristupila "Eurotransplantu" nije imala niti jedan laboratorij za tipizaciju tkiva, a danas ih ima dva - u Zagrebu i Rijeci.

Izrazio je zadovoljstvo što se u Hrvatskoj u posljednje tri godine jako povećao i broj donora organa tako da je na dobrom putu da ima 20 donora na milijun stanovnika (sada ih je 18).

Napomenuo je da je izvoz organa iz Hrvatske u ostalih šest zemalja manji od uvoza. Predsjednik "Eurotransplanta" kazao je da se 25 posto organa koji se izvezu iz Hrvatske u nju vrate. Jedino se ne vraćaju pluća, jer u Hrvatskoj još ne postoji oprema za transplantaciju pluća, kazao je.

Eurotransplantat International Foundation obuhvaća šest zemalja Europe: Austriju, Njemačku, Sloveniju, Nizozemsku, Luxemburg i Belgiju te Hrvatsku kao jedinu zemlju izvan EU koja je članica "Eurotransplanta".Maiser je kazao da je cijeli sustav "Eurotransplanta" kompjutorski organiziran te postoji baza podataka o donorima i primateljima.

Naglasio je kako je u tom sustavu sve transparentno, a potreban organ dobije onaj tko je na redu i čije se tkivo podudara s donorovim. "Isključivo su bitni medicinski kriteriji", rekao je.

Naveo je da u "Eurotransplantatu" postoji lista čekanja, a najveća je potreba za bubrezima (2400), srcem (2000), plućima i srcem (1600), plućima (1200) te jetrom (800).

Maiser je kazao da još uvijek nisu zadovoljni brojem donora, jer je još uvijek više osoba koje traže potrebne organe za transplantaciju. Naveo je kako u posljednje vrijeme u SAD-u i Europi raste broj transplantacija s donora starijih od 65 godina. (hina/metro-portal)

03.03.2009. 15:01:22
http://metro-portal.hr/ostvaren-dobar-napredak-u-transplantacijskoj-medicini/15414/