Metro-portal.hr

objavljeno 10.02.2009. 21:30:11
GOSPODARSKA KRIZA

Zabilježen oštar pad narudžaba za njemačke strojne alate

Udruženje njemačke industrije strojnih alata upozorava kako se zbog pada narudžbi u opasnosti nalazi 25.000 radnih mjesta.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Narudžbe za njemačke strojne alate u prosincu lani smanjene su golemih 40 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a nastavak toga trenda mogao bi dovesti u opasnost oko 25.000 radnih mjesta u tome ključnom sektoru najvećeg europskog gospodarstva, upozorili su u utorak u udruženju te industrije.

"Četvrto tromjesečje lani bilo je najgore od 1958.", kazao je Manfred Wittenstein, predsjednik njemačke inženjerske udruge VDMA.

Udruga predviđa da će se proizvodnja strojnih alata, inače korištenih za proizvodnju potrošačkih proizvoda, ove godine smanjiti za dodatnih sedam posto, uslijed gospodarske krize koja je srezala domaće i inozemne narudžbe.

No, u udruzi očekuju velike razlike u kretanjima, promatrano po različitim branšama unutar sektora.

Strojni alati i automobili ključni su izvozni proizvodi njemačkog gospodarstva, koje je lani zadržalo titulu najvećeg svjetskoga izvoznika industrijskih proizvoda, iskazano u američkim dolarima.Prve naznake ozbiljne krize zabilježene su kod novih narudžbi u prosincu lani, koje su smanjene za golemih 40 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije. U četvrtom tromjesečju 2008. pad narudžaba u tome sektoru na godišnjoj je razini iznosio 29 posto.

Promatrano na razini cijele prošle godine, sektor se uspio relativno dobro nositi s globalnom krizom, uz porast vrijednosti prodanih proizvoda za 5,4 posto, na 194 milijarde eura, snažan izvoz na tržišta zemalja u razvoju i stvaranje 40.000 novih radnih mjesta, objavio je VDMA.

Najznačajnija tržišta za njemačke proizvode bila su Brazil, Kina, Indija i Rusija. Čak je i vrijednost izvoza lani dosegnula novu rekordnu razinu, skočivši za 8,0 posto u odnosu na 2007.

Njemačko gospodarstvo upravo prolazi kroz najgoru recesiju u više desetljeća, a nakon što je bilježilo pad aktivnosti tijekom većeg dijela prošle godine, u ovoj bi se godini, prema procjenama njemačkih dužnosnika, njegov pad mogao nastaviti i dosegnuti stopu od oko 2,25 posto. (hina/metro-portal)

10.02.2009. 21:30:11
http://metro-portal.hr/ostar-pad-narudzaba-za-njemacke-strojne-alate/14789/