Metro-portal.hr

objavljeno 16.10.2013. 16:02:00
MA DA?!

Ostaci povrća i voća koje se ne smije bacati

Neke stvari koje po navici bacamo kao otpatke zapravo su visokovrijedne namirnice koje imaju velike koristi za organizam

Pazite što bacate
Pazite što bacate (Arhiva)

Kad pripremamo obroke, neke dijelove voća i povrća bacamo po navici, no ako se malo bolje informiramo, shvatit ćemo da imaju toliko korisnih nutrijenata da ih ne isplati bacati. Naravno, neke od njih možete koristiti jedino ako znate da nisu prskane.

Tako kora naranče ima četiri puta više vlakana od ploda, kao i flavonoida poput tangeretina i nobiletina koji imaju antikancerogeni i antiupalni učinak te sprječavaju pojavu dijabetesa. Istraživanja su pokazala da smanjuju i loši LDL kolesterol bolje od lijekova. Ako uspijete nabaviti neprskane naranče, naribajte koricu na povrće koje spremate na salatu.

Listovi celera imaju pet puta više kalcija i magnezija od stabljike, a uz to su bogat izvor vimamina C i moćnog antioksidansa fenola. Jednako tako, stabljika blitve možda je i korisnija od lišća jer je puna glutamina, aminokiseline koja jača imunitet i pomaže pri oporavku od ozljeda i operacija.

Zanimljiva je i unutrašnja, bijela kora lubenice koju inače ne jedemo, ali je prepuna citrulina, vrlo važne aminokiseline koja pomaže pri širenju krvnih žila i poboljšava cirkulaciju. 

Od brokule posebno treba spremiti lišće, jer samo 30 grama lišća ima 90 posto dnevne količine vitamina A potrebne našem tijelu. Priprema se kao špinat, znači, jednostavno i ukusno.

Ljuske od luka višestruko je bogatija kvercetinom, snažnim bioflavonoidom jakog protuupalnog, antihistaminskog i antioksidativnog učinka. Stoga, kad kuhate variva i juhe, obavezno stavljajte u njih luk s korom koju ćete izvaditi nakon kuhanja.

16.10.2013. 16:02:00
http://metro-portal.hr/ostaci-povrca-i-voca-koje-se-ne-smije-bacati/81092/