Metro-portal.hr

objavljeno 18.12.2017. 20:01:00
SJAJNO!

Osobe koje imaju sestre sretnije su i optimističnije

Imate li sestru? Blago vama, tvrde znanstvenici, jer to što vam ona donosi ne možete dobiti u životu tek tako

Sestre nisu samo cool, nego i potrebne
Sestre nisu samo cool, nego i potrebne (Pixabay)

Ako imate sestru, vjerojatnije je da ste sretniji i optimističniji, potvrdila je tako 571 osoba u istraživanju na dva različita sveučilišta u Velikoj Britaniji.

Ispitanici (17 do 25 godina) su ispunjavali upitnik koji su psiholozi kasnije iskoristili kako bi dobili uvid u njihovo psihološko stanje, mentalno zdravlje i razinu zadovoljstva.

Ispada da sestre ohrabruju braću da postanu otvoreniji i komunikativniji o svojim osjećajima, što je korisno za mentalno zdravlje.

Sestre pomažu postići sklad u obitelji koji se postiže izražavanjem emocija, To je posebno korisno za braću, koja obično nema tendenciju dijeliti osjećaje s drugima. Dečki obično odbijaju o bilo čemu pričati, dok djevojke ne trpe tišinu.

Te su emocije još više izražene u obiteljima čiji su se roditelji razveli.

Rezultati istraživanja koristit će se kako bi se razvijale nove metode podrške obiteljima koja prolaze kroz teški vremenski period, poput rastave braka ili neslaganja unutar obitelji.

Drugo istraživanje, ono na Sveučilištu u Birghamu, ispitalo je 395 obitelji s više od jednog djeteta, a ispitivači su došli do zaključka da su osobe koje imaju sestru ljubaznije. Imati brata također ima neke dobre strane, ali samo u slučaju da se braća dobro slažu i da njihov odnos nije natjecateljski.

Piše: Andrea Holi
18.12.2017. 20:01:00
http://metro-portal.hr/osobe-koje-imaju-sestre-sretnije-su-i-optimisticnije/109206/