Metro-portal.hr

objavljeno 29.08.2013. 16:49:00
NAPOKON!

Osnovnoškolci će jesti voće i povrće

U zemlji koja može proizvesti organske hrane koliko god želi čudo je kad djeca jedu zdravo

Zamisli čuda, djeca trebaju jesti zdravo
Zamisli čuda, djeca trebaju jesti zdravo (Wikipedia)

U europski program Shema školskog voća, kojim se promoviraju zdravije prehrambene navike kod djece, uključeno je 836 od 878 osnovnih škola i obuhvaćeno više od 138000 učenika koji će od 2. rujna svakog tjedna dobivati besplatno svježe voće i povrće kao dodatni obrok.

Školama će voće i povrće dostavljati 15 dobavljača koji su ispunili uvjete iz javnog poziva, priopćilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Na listi prihvatljivih proizvoda u Hrvatskoj su jabuke, kruške, šljive, breskve, nektarine, mandarine, trešnje, jagode, rajčice i mrkve, doznaje se u Ministarstvu poljoprivrede.

Neke škole odlučile su se samo za određeno voće.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu kako je ovo prva godina provedbe tog programa.

Mogle su se uključiti sve osnovne škole, te se nadaju da će se one škole koje još nisu, uključiti iduće godine.

Ovisno o zainteresiranosti, u program će se također moći uključivati i viši razredi, a moći će se provoditi i češće, odnosno djeca bi mogla i češće besplatno dobivati voće i povrće, a ne samo svakog tjedna.

Za provedbu Sheme školskog voća na razini cijele Europske unije ove je godine izdvojeno gotovo 90 milijuna eura u zajedničkom europskom proračunu, od čega je Hrvatskoj namijenjeno oko 1,1 milijun eura, što pokriva tri četvrtine troškova, pa je ostatak osiguran u državnom proračunu.

Nacionalni program za provedbu Sheme školskog voća provoditi će se jednako na čitavom teritoriju Hrvatske do 31. srpnja 2014. godine.

Hrvatska je odlučila po principima EU od 2013. provoditi Shemu školskog voća kao mjeru koja bi trebala pridonijeti povećanju potrošnje voća i povrća kod djece u nižim razredima osnovne škole i kroz to promovirati zdrave prehrambene navike.

Time bi se spriječila pretilost i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi, oblikovale prehrambene navike djece i ograničio unos hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli, ističe Ministarstvo poljoprivrede.

Program zajednički provode Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Poljoprivredna savjetodavna služba i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

29.08.2013. 16:49:00
http://metro-portal.hr/osnovnoskolci-ce-jesti-voce-i-povrce/80136/