Metro-portal.hr

objavljeno 05.06.2010. 17:50:00
SPLIT

Osnovane "Liberalke", nova ženska inicijativa iz redova HSLS-a

Na osnivačkoj skupštini bili su i predsjednik HSLS-a Darinko Kosor te potpredsjednica vlade Đurđa Adlešić

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Joško Šupič/CROPIX)
Ženska incijativa HSLS-a - "Liberalke" utemeljena je danas u Splitu, a za predsjednicu tog tijela, čiji je cilj veća ulogu žena u hrvatskom društvu, izabrana je jednoglasno, javnim glasovanjem Diana Pečkaj Vuković iz Zagreba.

Zahvaljujući na povjerenju ona je istaknula da će "Liberalke" biti forum novih ideja u Hrvatskoj. "Imamo važnu i moćnu ulogu stvaranja bolje budućnosti za buduće naraštaje, jer ne želimo samo pričati nego se aktivno uključiti u stvaranje takve budućnosti", kazala je, uz ostalo, Diana Pečkaj Vuković, povjesničarka umjetnosti, novinarka i spisateljica.

Na osnivačkoj skupštini "Liberalki", na kojoj je bilo 259 izaslanica, nazočili su i predsjednik HSLS-a Darinko Kosor te predsjednica Središnjeg vijeća HSLS-a i potpredsjednica hrvatske Vlade Đurđa Adlešić, koja je kazala kako u Hrvatskoj žene čine više od 50 posto pučanstva a samo su na 10 posto rukovodećih mjesta.

Adlešić se izravno s govornice obratila predsjedniku stranke pozvavši ga da uključi više žena u svoj tim. "Imam jednu poruku i pouku - želiš li imati pouzdan tim, nekoga tko ne radi iza leđa - izaberi ženski tim", rekla je Adlešič izravno stranačkom predsjedniku Darinku Kosoru, koji je zatim javno s govornice uzvratio kako su novoutemeljene "'Liberalke' novi izborni stožer" HSLS-a. "Ovo je i prvi predizborni skup HSLS-a za predstojeće parlamentarne izbore, bili oni u svibnju ili studenom 2011. godine", dodao je Kosor.

Istaknuo je kako "Liberalkama" u okviru HSLS-a želi što veću samostalnost, za razliku od drugih stranaka koje su, ustvrdio je, centralizirane. Kosor je najavio kako će HSLS težiti da u svim tijelima vlasti, od lokalne preko regionalne do nacionalne razine, 50 posto čine žene. Jedna od utemeljiteljica HSLS-a Biserka Fižulić u svojem je govoru istaknula kako u razdoblju krize treba doći do izražaja "veliki potencijal žena" te je pozvala "Liberalke" da se bore protiv svih oblika diskriminacije, bilo u poslu bilo u društvu.

Za višesatnog zasjedanja u diskusijama su se čula mišljenja kako u hrvatskom društvu u većoj mjeri treba zakonskom regulativom uskladiti privatni život žena kao majki i njihov profesionalni angažman. Za tajnicu novoutemeljenih "Liberalki" izabrana je Vesna Furtinger Barac iz Zagreba, a četiri dopredsjednice su: Ljiljana Vidučić (Split), Slavica Fribec Jakobović (Zagreb), Suzana Perdec (Čakovec) i Jasminka Kremer (Vinkovci).

Na utemeljiteljskoj skupštini ženske inicijative HSLS-a je od 340 pozvanih nazočilo 259 izaslanica stranke iz svih dijelova Hrvatske. Prihvaćen je Program "Liberalki", koji se za zauzima za ravnopravnost žena u hrvatskom društvu i Deklaracija koja će, kako je obrazloženo, predstavljati okvir za djelovanje u promicanju ravnopravnosti spolova i unaprijeđenje pozicije žena u hrvatskom društvu. (hina/metro-portal)

05.06.2010. 17:50:00
http://metro-portal.hr/osnovane-liberalke-nova-zenska-inicijativa-iz-redova-hsls-a/41859/