Metro-portal.hr

objavljeno 11.01.2010. 15:38:55
RJEŠAVANJE PROBLEMA

Osnovan novi fond za kupovinu problematične imovine u istočnoj Europi

Svjetska banka, EBRD i CRG Capital za početak će u novi fond uložiti 36 milijuna eura za akvizicije, preustroje i likvidacije problematične imovine

(Arhiva)

Svjetska banka, Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) i private equity tvrtka CRG Capital priopćili su u ponedjeljak da su pokrenuli fond za potrebe kupovine toksične imovine u središnjoj i istočnoj Europi, pogođenoj globalnom financijskom krizom, pišu europski mediji.

Novoosnovani Fond za posebne situacije u središnjoj i istočnoj Europi (CEE Special Situations Fund) prikupit će oko 200 milijuna eura za potrebe kupovine ili ulaganja u problematičnu korporativnu imovinu u toj regiji, kako bi joj se pomoglo pri oporavku od produbljene recesije, ističe se u njihovom priopćenju.

Svjetska banka, EBRD i CRG Capital za početak će uložiti 36 milijuna eura u taj fond, koji će se baviti "akvizicijom, preustrojem i likvidacijom problematične korporativne imovine".

"Nadamo se da ćemo rješavanjem problema loših zajmova pridonijeti obnovi dugoročne održivosti regionalnog financijskog sustava, kako bi se pojedincima, te malim i srednjim tvrtkama osigurao pristup jeftinijim izvorima financiranja", stoji u priopćenju Larsa Thunella, izvršnog direktora i izvršnog dopredsjednika Međunarodne financijske korporacije (IFC) Svjetske banke.

"Fond će podupirati novoosnovanu upravu koja će novim znanjima osnažiti oporavak održivih posrnulih kompanija", kazao je Varel Freeman, prvi dopredsjednik EBRD-a.

IFC je u listopadu utemeljio program za povrat dugova i preustroj imovine (DARP) koji će ulagati izravno u kompanije na tržištima u nastajanju, posrnulima pod pritiskom loših dugova.

Za taj je program IFC najavio ulaganje u vrijednosti 1,5 milijardi dolara, u nadi da će se razviti u pet milijardi dolara vrijedan program usmjeren na gospodarstva u nastajanju i zemlje u razvoju središnje Europe, Azije i Latinske Amerike.

Lars Thunell je uspješno nadzirao proces preustroja i prodaje loše imovine švedske banke za loše zajmove Securum, osnovane radi pohrane toksične imovine za vrijeme bankarske krize u toj zemlji u 1990tima. Država je tu imovinu uspješno prodala, uz dobit, nakon oporavka gospodarstva. (hina/metro-portal)

11.01.2010. 15:38:55
http://metro-portal.hr/osnovan-novi-fond-za-kupovinu-problematicne-imovine-u-istocnoj-europi/30445/