Metro-portal.hr

objavljeno 24.02.2010. 09:00:49
AMÉRICA LATINA

Osniva se novi regionalni blok bez Kanade i SAD-a

Zajednica latinoameričkih i karipskih država službeno bi mogla zaživjeti 2011.

(Wikipedia)

Zemlje Latinske amerike i Kariba, čiji su se predstavnici sastali u utorak na summitu u meksičkom Cancunu, odlučili su osnovati novi regionalni blok, iz kojega će biti isključeni SAD i Kanada.

Novi plan, pokrenut na inicijativu Brazila i Meksika, dviju ekonomski najjačih latinoameričkih zemalja, pokazuje želju za alternativom kada je riječ o Organizaciji američkih država, koju su 1948. osnovale Sjedinjene Države. Brojne latinoameričke države predbacuju upravi Organizacije presnažan utjecaj Washingtona, gdje je i njezino sjedište.

Status i organizacija udruge koja bi se mogla nazvati "Zajednica latinoameričkih i karipskih država", bit će definirana tijekom jednoga od predstojećih sastanaka koji će se održati 2011. u Caracasu, izvijestio je meksički predsjednik Felipe Calderon.

Na summitu su sudjelovali predstavnici 32 zemalja članica "Grupe Rio" i Karipske zajednice (Caricom). 24 zemlje predstavljali su šefovi država ili vlada.

Nova bi organizacija "trebala poticati regionalno udruživanje, vodeći o računa o trajnome razvoju, vrednovanju regionalnih projekata i jačanju pozicije regije na svjetski važnim događajima", istaknuo je Calderon u završnom govoru. (hina/metro-portal)

24.02.2010. 09:00:49
http://metro-portal.hr/osniva-se-novi-regionalni-blok-bez-kanade-i-sad-a/33924/