Metro-portal.hr

objavljeno 07.01.2010. 19:20:17
MASNO LICE

Osmijeh Mona Lise otkriva povišen kolesterol

Talijanski profesor u djelu Leonarda da Vincija ne vidi samo uzvišenu umjetničku vrijednost, već i neke sasvim obične ljudske karakteristike

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Osmijeh Mona Lise, žene koja krasi najpoznatiju i najskuplju sliku na svijetu, nije jedina stvar koja bi trebala izazivati veliko zanimanje povjesničara umjetnosti. Naime, kako tvrdi dr. Vito Franco sa Sveučilišta u Palermu, veće zanimanje trebao bi pobuditi njezin visok kolesterol, prenosi BBC.

Profesor patološke anatomije Franco tvrdi da lice tajnovite žene na slici talijanskog genija Leonarda da Vincija otkriva jasne znakove nakupina masnih kiselina koje su posljedica velike količine kolesterola. On također smatra da se u njezinom desnom oku nalazi lipom, odnosno benigni tumor iz masnog tkiva.

Osim umjetničke analize, Franco u ovom remek djelu renesanse vidi i obične karakteristike ljudske tjelesnosti, bez obzira je li umjetnik toga bio svjestan.

No, da Vincijeva slika nije jedina koja zanima profesora Franca. Prema njemu elegantni dugi prsti na slici Portret muškarca Sandra Botticellija govore da je dotični mladić možda bolovao od Marfanovog sindroma, nasljednog poremećaja vezivnog tkiva.

Na Rafaelovoj slici Atenska škola, Franco je pak 'obradio' još jednog velikog umjetnika Michelangela. Navodno njegova natekla koljena naznačuju da je u krvi imao velike količine mokraćne kiseline te da je možda imao bubrežni kamenac.

07.01.2010. 19:20:17
http://metro-portal.hr/osmijeh-mona-lise-otkriva-povisen-kolesterol/30200/