Metro-portal.hr

objavljeno 13.09.2016. 10:55:00
HAPPENING

Oslobođena Masarykova 18. rujna - dođite!

U Masarykovoj će biti zanimljiv program na otvorenom poput turnira u bridžu, iscrtavanja biciklističke trake, šaha, badmintona, hulahoopa, dječjih kreativnih i i sportskih radionica, akustični glazbeni program i DJ

Dođite u Masarykovu bez automobila
Dođite u Masarykovu bez automobila (Sindikat biciklista)

Zagrebački Sindikat biciklista poziva građane u nedjelju 18. rujna na poslijepodnevno druženje u Masarykovoj ulici, koja će biti zatvorena za promet, te najavljuje još jednu nacionalnu kampanju poticanja vožnje bicikla na posao.

Događaj je organiziran u sklopu Europskog tjedna mobilnosti koji počinje 16. rujna, a završava 22. rujna - na dan bez automobila. U Masarykovoj će biti zanimljiv program na otvorenom poput turnira u bridžu, iscrtavanja biciklističke trake, šaha, badmintona, hulahoopa, dječjih kreativnih i i sportskih radionica, akustični glazbeni program i DJ, te sve što sami građani smisle, naprave ili ponesu.

Oni kojima se nedjeljom popodne ljenčari, neka ponesu deku, ležaljku ili jastučić i samo uživaju. Iz Sindikata biciklista objašnjavaju zašto ponovno zatvaraju ovu ulicu za promet: "Možete li zamisliti Masarykovu ulicu da iz nje nestanu automobili i da prostor bude dodijeljen biciklistima i pješacima? Umjesto samog asfalta i ispušnih plinova mogli bismo imati javni prostor s urbanom opremom koju mogu besplatno koristiti svi građani i posjetitelji grada.

Vjerujemo da prostor oslobođen od automobila ne mora nužno biti pretvoren u terasu kafića - on može biti neka vrsta zajedničkog dvorišta."

Masarykova ulica je dijelom na trasi neostvarene biciklističke magistrale od 6,7km koja bi povezivala zapad i istok grada, a koja je još uvijek predmet razgovora iako je još 2012. gradonačelnik obećao da će se graditi. Do sada su u Sindikatu biciklista dobili samo neformalno objašnjenje da se magistrala neće graditi zbog problema pomicanja parkinga za automobile koji su uz kolnik i oduzimanja jedne kolničke trake automobilima na Prilazu Gjure Deželića.

Neostvarena biciklistička magistrala

Proširenjem pješačko-biciklističke zone, kojom bi se značajno podigla kvaliteta života građana, smanjilo zagađenje, buka i prostor namijenjen isključivo protoku ili parkiranju automobila, kojeg je u centru grada i dalje previše, a promet u lokalima i ugostiteljskim objektima bi porastao. "I Trg Bana Jelačića je nekada bilo prometno mjesto kojeg su zauzimali parkirani automobili, a danas si to više nitko ne može zamisliti.

Prakse u europskim gradovima pokazuju da se građani vrlo brzo naviknu i sa zadovoljstvom prihvate prenamjenu vrlo prometnih prostora u pješačko-biciklističke zone zbog bolje kvalitete života, ali i zbog dodatnog ekonomskog aspekta porasta potrošnje u dućanima i ugostiteljskim objektima zbog lakšeg pristupa pješaka i biciklista.", dodaju iz Sindikata biciklista.

Program u Masarykovoj traje od 15 do 20 sati, a pozvani su svi. Sljedeći dan, u ponedjeljak 19. rujna započinje druga nacionalna kampanja "Biciklom na posao" kojoj je cilj potaknuti građane da koriste bicikl kao prijevozno sredstvo na putu do posla, što češće te time smanje broj bespotrebnih individualnih vožnji automobilom na kratke relacije.

U kampanji se sudjeluje registracijom na www.biciklomnaposao.hr i upisivanjem odvezenih kilometara, a mogu sudjelovati građani iz svih gradova, županija i općina u Hrvatskoj, sve do 30. rujna kada kampanja završava.

Naposlijetku će oni koji su odvezli najviše kilometara, oni koji su prvi puta sjeli na bicikl do posla i one tvrtke i kompanije koje imaju najviše biciklista u svojim redovima, osvojiti zanimljive nagrade i ponijeti titulu 'prijatelja bicikliranja'.

Dočekajte bablje ljeto na biciklu!

13.09.2016. 10:55:00
http://metro-portal.hr/oslobodjena-masarykova-18-rujna-dodjite/100150/