Metro-portal.hr

objavljeno 14.11.2010. 18:18:00
EKSKLUZIVNO

Oslobađanje Aung San Suu Kyi neće ništa promijeniti

Metro je razgovarao s odvjetnikom Aung San Suu Kyi koji kaže da bi svijet sada trebao jače pritisnuti Burmu, inače neće biti promjena

Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi (Getty Images)

Aung San Suu Kyi, vođa demokracije u Burmi, puštena je u subotu na slobodu nakon više od sedam godina kućnog pritvora. Oslobađanje se dogodio tjedan dana nakon državnih izbora u Burmi koji su osuđeni kao sramota i bojkotirani od stranke Aung San Suu Kyi. Novinarka Metro World Newsa razgovarala je s Jaredom Genserom, međunarodnim odvjetnikom Aung San Suu Kyi.

Što je Aung San Suu Kyi učinila odmah nakon oslobođenja?

Nakon što je razgovarala s mnoštvom koje se okupilo pred njezinom kućom, ušla je unutra sa svojim savjetnikom kako bi radila na svom govoru. Zatim se sastala s nekoliko osobnih prijatelja. Njezin sin Kim već je neko vrijeme u Bangkoku i čeka vizu kako bi je mogao posjetiti.

Koliko oslobađanje Aung San Suu Kyi mijenja situaciju u Burmi?

To je monumentalni događaj za Aung San Suu Kyi i njezinu obitelj, ali ona je bila unutar i van kućnog pritvora nekoliko puta u posljednjih 20 godina. Nema dokaza da će hunta opustiti svoj stisak. Oni su samo htjeli promijeniti temu od prošlog tjedna, izbore pune pogrešaka. Sada svijet mora jače pritisnuti Burmu, ne manje. I ne bismo smjeli osjećati zahvalnost prema hunti. Uopće je nisu smjeli ni zatvoriti u kućni pritvor.

Hoće li Aung San Suu Kyi sada otići iz Burme?

Ne. U prošlosti je bilo prijedloga da ode u egzil, ali ostala je u Burmi. Sjetite se da nije otišla iz Burme ni kad je njezin suprug [stručnjak za Britansku Burmu Michael Aris] umirao, bojeći se da joj hunta neće dopustiti da se vrati.

Piše: Elisabeth Braw/Metro World News
14.11.2010. 18:18:00
http://metro-portal.hr/oslobadjanje-aung-san-suu-kyi-nece-nista-promijeniti/51192/