Metro-portal.hr

objavljeno 21.07.2009. 16:42:35
TROVANJE NA DALJINU

Osiromašeni uran iz Iraka odgovoran za porast radijacije u Britaniji?

Nekoliko znastvenika došlo je do podataka mjernih postaja koje su zabilježile porast radijacije nakon početka bombardiranja Iraka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Detektori radijacije u Velikoj Britaniji zabilježili su četverostruko povećanje razine čestica urana u atmosferi nakon akcija masovnih bombardiranja u Iraku. Izviješće, čije je objavljivanje temeljeno na zakonu o pristupu informacijama, prema mišljenju znastvenika dokazuje kako korištenje municije s osiromašenim uranom uzrokuje kontaminaciju atmosfere te se zračnim strujama može prenijeti na velike udaljenosti.

Britanski dužnosnici s druge strane, tvrde kako bombardiranja nemaju nikakve veze s porastom razine radijacije u Berkshireu gdje je ona zabilježena, te su izjavili kako se vjerojatno radi o 'lokalnom izvoru'.

Rezultate mjerenja iz nadzorne stanice Atomic Weapons Establishment (AWE) u Aldermastonu i još četiri lokacije u krugu od 15 kilometara, dobio je Chris Busby, zaposlenik odjela za ljudsku anatomiju i staničnu biologiju Sveučilišta u Liverpoolu. Prema tim podacima svaka mjerna postaja zabilježila je znatan porast koncentracije urana u periodu intenzivnog bombardiranja Iraka 2003. godine, a o porastu koncentracije govori činjenica da je alarmirana i državna agencija za zaštitu okoliša.

Busby, koji je bio vladin savjetnik za pitanja radijacije te je osnivač ekološke konzultantske agencije Green Audit, vjeruje kako su aerosoli urana iz Iraka bile široko rasprostranjene u atmosferi i 'raspuhane' diljem Europe.

"Ovo istraživanje dokazuje kako vojni izvori koji tvrde da je opasnost od osiromašenog urana isključivo neposredna, nisu u pravu, nego je vjerojatnije da kontaminacija djeluje i na lokalnu sredinu i na područja stotinama pa i tisućama kilometara daleko od izvora", rekao je Busby.

Britansko ministarstvo obrane na upozorenja znastvenika je reagiralo izjavom kako je 'nemoguće' da su čestice osiromašenog urana putovale tako daleko, a pridružili su im se i stručnjaci iz područja radijacije koji su izjavili kako je vjerojatno da se radi o nekom lokalnom izvoru, piše Times Online.

Britanske i američke vlasti tvrde kako je osiromašeni uran 'relativno bezazlen'

Kampanja početnog bombardiranja Iraka, najčešće opisana kao 'shock and awe', bila je jedna od najagresivnijih u modernom ratovanju. U prva 24 sata operacije na Bagdad je bačeno i lansirano više od 1.500 bombi i projektila. Tijekom iračkog sukoba ratni zrakoplovi A10, poznati kao 'tankbusters', ispalili su više od 300 tisuća komada streljiva s osiromašenim uranom. To streljivo, koje je zbog svojih sposobnosti probijanja teškog oklopa nazvano 'silver bullet', vrlo je kontroverzno zbog kasnijeg učinka na zdravlje živih organizama. Kritičari ovog tipa oružja tvrde kako je osiromašeni uran iznimno toksičan te može uzrokovati pojavu tumora što potvrđuju i izviješća iračkih liječnika koji su već nakon prvog Zaljevskog sukoba prijavljivali porast u pojavi tumora među stanovništvom.

Američka i britanska vlada, usprkos brojnim istraživanjima, među kojima i ona Svjetske zdravstvene organizacije, tvrde kako je korištenje osiromašenog urana 'relativno bezazleno', a i britanska akademija znaosti - Royal Society, je izjavila kako su rizici za vojnike i civile u zoni korištenja tog oružja 'vrlo niski'.

Izviješće koje je izdao Busby s druge strane, pokazuje kako su devet dana nakon početka sukoba u Iraku u ožujku 2003. godine, povišene razine osiromašenog urana zabilježene u pet postaja u Berkshireu, a meteorološki podaci iz tog perioda pokazuju kako je postojao stalan protok zraka iz područja zahvaćenih sukobom na sjever, preko Mediterana i Europe, prema Velikoj Britaniji.

Royal Society je izrazio sumnju u mogućnost da je porast radijacije uzrokovan korištenjem municije s osiromašenim uranom, ali su izjavili kako je moguće da se radi o prirodnom uranu koji je tijekom masovnog bombardiranja iz tla završio u atmosferi. Takav scenarij bi, istina uz veliki 'optimizam', možda bio prihvatljiv kada bi u Iraku postojala znatna ležišta urana, ali poznato je da je ta zemlja uran kupovala, kako je jednom prilikom izjavio i George Bush - "iz Afrike".

Drugi stručnjaci su također skeptični prema mogućnosti da je uran iz Iraka zračnim strujanjima dospio do Velike Britanije, ali svoje sumnje temelje na podacima drugih mjernih postaja koje navodno nisu zabilježile nikakve anomalije, te prema tome zaključuju kako se radilo o lokalnom izvoru. Ministarstvo obrane također je ostalo pri tvrdnji da se radi o uranu 'prirodnog porijekla' te su dodali kako nema dokaza da je osiromašeni uran iz Iraka stigao do Britanije.

U isto vrijeme dok vlade tvrde kako 'problema nema', američko ministarstvo obrane muku muči s čišćenjem poligona u SAD-u na kojima je korišten osiromašeni uran. Prema podacima National Resources Defense Councila starim 5 godina, u SAD-u postoji 29.500 lokacija na kojima je korišten taj tip oružja, a do sada su već zabilježeni brojni slučajevi zagađenja tla i izvora vode. Procijenjena cijena čišćenja tih lokacija je oko 200 milijardi dolara, a prema pisanju Associated Pressa od prošle godine, Defence Department odbija snositi te troškove te je zatražio od Bijele kuće i ministarstva pravosuđa da 'poduzmu odgovarajuće mjere kako bi im pomogli'.

21.07.2009. 16:42:35
http://metro-portal.hr/osiromaseni-uran-iz-iraka-odgovoran-za-porast-radijacije-u-britaniji/19672/