Metro-portal.hr

objavljeno 15.07.2011. 20:48:00
EBA:

Osam europskih banaka nije dovoljno jako da izdrži dulju krizu

Od 90 banaka u 21 zemlji koje su bile podvrgnute provjeri, pet banaka se pokazalo neuspješnima, pet u Španjolskoj, dvije u Grčkoj i banka OeVAG u Austriji

Fotografija vijesti

Osam europskih banaka nije dovoljno snažno da izdrži dulju krizu te moraju prikupiti 2,5 milijardi eura kako u slučaju gospodarskog kolapsa ostale stabilne, doznaje se u petak iz izvješća o stanju 90 banaka koje je objavila Europska agencija za banke (EBA), regulatorno tijelo za praćenje poslovanja.

Od 90 banaka u 21 zemlji koje su bile podvrgnute provjeri, pet banaka se pokazalo neuspješnima, pet u Španjolskoj, dvije u Grčkoj i banka OeVAG u Austriji. Očekivalo se da na tzv. testu otpornosti neće proći između 5 do 15 manjih banaka. Sve su velike banke, kako se i očekivalo, "prošle na ispitu". Uspješnima su se također pokazale sve banke iz Italije, Francuske, Irske i Velike Britanije.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je Europu da se njezin bankarski sektor presporo oporavlja te da se prijetnja grčkog scenarija širi i na veće zemlje, poput Španjolske i Italije. MMF ističe da je to uvelike uznemirilo investitore.

15.07.2011. 20:48:00
http://metro-portal.hr/osam-europskih-banaka-nije-dovoljno-jako-da-izdrzi-dulju-krizu/61335/