Metro-portal.hr

objavljeno 01.10.2011. 16:41:57
EKO CENTAR NA CRESU

Osam bjeloglavih supova vraćeno u prirodu

Iz Oporavilištu za supove na otoku Cresu u prirodu je pušteno osam supova, koji su prije godinu dana spašeni od utapanja

Bjeloglavi sup, Wikipedia

U Oporavilištu za supove Eko centra Caput Insulae Beli na otoku Cresu danas je u prirodu pušteno osam supova, koji su prije godinu dana spašeni od utapanja, doznaje se danas iz eko centra u Belom, javlja Hina.

Bjeloglavi sup jedna je od najugroženijih vrsta ptica u Europi, a u našoj zemlji prijeti mu izumiranje, pa se u eko centru u Belom provodi zaštita; supovi se spašavaju, liječe i oporavljaju, a zatim vraćaju u prirodu.

Integralna zaštita supova jedna je od osnovnih djelatnosti Eko centra Caput Insulae Beli, koji djeluje kao istraživačko -edukacijski centar za zaštitu prirode.

Spašavanje bolesnih ili nastradalih supova provodi se od osnutka eko centra 1993., a od 2003. taj je centar službeni državni centar za skrb o strogo zaštićenim supovima.

Osnivač Eko centra Caput Insulae Beli je Goran Sušić, a centar je registriran kao nevladina, neprofitna udruga.

Eko Centar Caput Insulae Beli dobio je u rujnu ove godine nagradu za projekt „Ekoturizam na Tramuntani kao metoda zaštite prirodnog i kulturno-povijesnog nasljeđa ." Riječ je o godišnjoj nagradi Skal Club-a International, koji okuplja menadžere u turizmu, za projekte održivog razvoja u turizmu u kategoriji „General Countryside", u konkurenciji sa svjetskim turističkim agencijama i nacionalnim parkovima.

01.10.2011. 16:41:57
http://metro-portal.hr/osam-bjeloglavih-supova-vraceno-u-prirodu/63854/