Metro-portal.hr

objavljeno 26.10.2019. 12:00:00
LOOL

Orlovi u roamingu potrošili budžet

Znanstvenici su na društvenim mrežama već bili pokrenuli 'crowdfunding' kampanju kako bi pokrili golemi dug te su uspjeli prikupiti oko 100.000 rubalja

Ode lova...
Ode lova... (Arhiva)

Ruskim znanstvenicima iz Centra za rehabilitaciju divljih životinja u Novosibirsku koji prate migracije orlova ponestalo je novca za projekt nakon što su im neke ptice iz južne Rusije i Kazahstana odletjele u Iran i Pakistan, a njihovi SMS odašiljači ondje su zbog roaminga "natukli" ogromne račune, javlja BBC

Čuvši za veliki financijski problem istraživačkog tima, ruski mobilni operater Megafon odlučio im je oprostiti dug, a njihovu projektu ponudio je posebnu i jeftiniju tarifu.

Znanstvenici su na društvenim mrežama već bili pokrenuli 'crowdfunding' kampanju kako bi pokrili golemi dug te su uspjeli prikupiti oko 100.000 rubalja (1415 eura).

Posebno je bilo skupo putovanje stepskog orla Mina koji je iz Kazahstana odletio u Iran te je sam uspio potrošiti čitav proračun koji je bio namijenjen svim orlovima.

Min je u Kazahstanu bio izvan dometa mobilne mreže, no sve njegove prikupljene poruke, a bilo ih je puno, uspjele su se poslati čim je doletio do iranskog teritorija. Cijena SMS-a u Kazahstanu je oko 15 rubalja, ali iz Irana se ta cijena penje na 49 rubalja.

Putem SMS poruka isporučuju se koordinate ptica za vrijeme njihove migracije, a istraživačka ekipa potom koristi satelitske fotografije kako bi provjerila jesu li ptice stigle na sigurna mjesta. Najveću prijetnju stepskim orlovima predstavljaju električni vodovi.

Spomenuta ruska ekipa trenutačno prati 13 orlova. Ptice se pare u Sibiru i Kazahstanu, a na zimu lete sve do južne Azije. U Rusiji i središnjoj Aziji se vode kao ugrožena vrsta.

26.10.2019. 12:00:00
http://metro-portal.hr/orlovi-u-roamingu-potrosili-budzet/121535/