Metro-portal.hr

objavljeno 19.05.2012. 10:55:00
EKO MORALISTI

Organska hrana nas čini kretenima?

Ako vam se čini da su vaši prijatelji koji jedu organsku hranu lažni moralisti, u pravu ste

Jedite zdravo, ali pazite na lažni moral :)
Jedite zdravo, ali pazite na lažni moral :) (Deviantart)

Svi imamo barem jednu takvu osobu u društvu, onu koja je uvijek u pravu, najmoralnija je i općenito vjeruje da je genijalna samo zato što jede organsku hranu. No, i takvi si dopuštaju povremene izlete na tamnu stranu, pravdajući to svojom moralnom ispravnošću, pokazalo je novo istraživanje Sveučilišta Loyola koje prenosi bakadesuyo.

Kako se organska hrana vrlo često na tržištu povezuje upravo s moralom, zapravo čudi da su se psiholozi tek sad sjetili napraviti istraživanje utjecaja konzumiranja organske hrane na ponašanje. Ipak, rezultati su pokazali sljedeće: nakon što su im pokazali nekoliko vrsta hrane, volonteri su trebali pokazati volju za pomaganjem nepoznatim ljudima.

Oni koji su bili izloženi organskoj hrani bili su bitno manje raspoloženi za pomaganje, a taj su nedostatak opravdavali prilično rigidnim moralnim stavovima od ljudi koji su bili izloženi ostalim vrstama hrane. Zaključak: organska hrana izazivala je u njima afirmaciju moralnog identiteta koja je smanjila njihovu želju za altruizmom.

Problem koji se već nazire je jednostavan - potrošači organske hrane sve više vjeruju da zadovoljavaju standarde pomaganja i doprinosa zajednici u kojoj žive samim činom kupovine i konzumacije organske hrane, a zanemaruju ostale vidove pomoći koje su do sada upražnjavali.

19.05.2012. 10:55:00
http://metro-portal.hr/organska-hrana-nas-cini-kretenima/71152/