Metro-portal.hr

objavljeno 03.02.2009. 13:13:41
crni oscar?

Organizatori najavili drugačiji Oscar

Redatelji ovogodišnje dodjele američkih filmskih nagrada planiraju nas iznenaditi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Organizatori dodjele Oscara obećali su u ponedjeljak da će u svečanost dodjele 22. veljače unijeti neke radikalne novosti, nakon godina pada televizijske gledanosti, što se često pripisuje predugom i predosadnom konceptu.

Na tradicionalnom godišnjem ručku nominiranih, kad se sve osobe uključene u veliki događaj sedme umjetnosti okupe u hotelu na Beverly Hillsu, producenti svečanosti najavili su da će 81. dodjela Oscara biti drukčija.

Bill Condon i Laurence Mark, dva producenta spektakla koji gledaju stotine tisuća tv gledatelja u svijetu, nisu iznijeli detalje o novoj formi Oscara 2009. koje će voditi australski glumac Hugh Jackman.

No, izbor tog glumca već pokazuje napredak u odnosu na prijašnje godine kad je tu ulogu imao komičar ili komičarka.

Predsjednik Američke akademije filmskih znanosti i umjetnosti Sid Ganis kazao je da će "spektakl pokazati smione rizike".

Mark i Condon, kako spekulira New York Times, mogli bi se odlučiti da izostave uvodni monolog i smanje na minimum "pripremljene" dijelove u korist izravnog događaja.

Identitet glumaca koji će uručivati kipiće pobjednicima mogao bi se čuvati u tajnosti do same svečanosti.

Ganis je zatražio buduće pobjednike da govori zahvale budu kratki i upečatljivi.

Godine 2008. Oscare je gledalo najmanje američkih tv gledatelja od početka mjerenja gledanosti 1974. godine: 32 milijuna osoba gledalo je 80. svečanost, nasuprot 41 milijuna prijašnje godine.

Rekordna gledanost postignuta je 1998. godine s 55,25 milijuna gledatelja. Glavni dobitnik tada je bio film "Titanic" koji drži rekord po prihodima na kinoblagajnama: 600 milijuna dolara. (hina/metro-portal)

03.02.2009. 13:13:41
http://metro-portal.hr/organizatori-najavili-drugaciji-oscar/14585/