Metro-portal.hr

objavljeno 14.04.2011. 12:45:00
ŠTETNO ZA SVE STRANE

Orban: Ulazak Hrvatske u EU ne smije ovisiti o statusu Srbije

Bruxelles je navodno sve skloniji ideji da završetak pregovora s Hrvatskom poveže s davanjem statusa kandidata Srbiji

Viktor Orban
Viktor Orban (Wikipedia)

Mađarski premijer Viktor Orban osudio je u četvrtak u Bruxellesu nagađanja kojima se povezuje završetak pregovora s Hrvatskom s davanjem kandidatskog statusa Srbiji jer bi to, po njemu, bilo štetno za obje zemlje i za Europsku uniju.

"Nema tajni oko spekulacija kojima se pokušava spojiti pristupanje Hrvatske s davanjem kandidatskog statusa Srbiji. Moram reći da je to vrlo opasna kombinacija, ne samo za Hrvatsku i za Srbiju, nego i za Europsku uniju. Ne možemo spojiti potpuno različite stvari, taj scenarij bio bi nepovoljan i za Hrvatsku i za Srbiju, bila bi to velika pogreška jer bi se u tom slučaju formulirali novi politički uvjeti za pristupanje ostalih zemalja što nema veze s realnošću", rekao je Orban u svom govoru u Europskom parlamentu, gdje se održava Zajednički parlamentarni sastanak na temu "Zapadni Balkan - prema integriranoj Europi".

Orban je prvi europski dužnosnik koji je javno rekao da postoje spekulacije o tome da bi se trebalo pričekati sa završetkom pristupnog procesa s Hrvatskom dok Srbija ne dobije kandidatski status, što se najranije može dogoditi u prosincu.

"Završetak pregovora i članstvo trebaju se jedino temeljiti na rezultatima kandidatske zemlje. To je mađarsko stajalište i zbog toga tražimo da se pregovori s Hrvatskom završe što je prije moguće", rekao je Orban.

Mađarski premijer rekao je da Hrvatska može biti model za ostale zemlje u njezinu susjedstvu i dokaz da je europska perspektiva opipljiva. On se zauzeo za uključivanje svih zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju kada ispune potrebne uvjete. Dodao je da ne postoji dvojba - proširenje ili produbljenje EU-a, nego da se oba to procesa mogu odvijati istodobno.

Na konferenciji je govorio i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. On je rekao da "predstojeće pristupanje Hrvatske treba djelovati kao katalizator kako bi se cijela regija postojano približavala Europskoj uniji".

Barroso je rekao da je je 2011. godina izazova i prigoda za regiju.

"U ovom trenutku hrvatski pristupni pregovori su ušli u završnu fazu, a Crna Gora i Srbija su u poziciji da uđu u sljedeću fazu pregovora ako zadrže reformske napore do listopada", rekao je Barroso.

Predsjednik Europske komisije je ponovio svoje stajalište koje je prošli tjedan iznio u svom govoru u Hrvatskom saboru da je za ulazak u EU potrebno biti u potpunosti spreman.

"Kao što sam rekao u hrvatskom parlamentu, Saboru, ključna je puna pripremljenost. To je pitanje vjerodostojnosti i uzajamnog povjerenja. Također je važno da europski građani znaju da kad jedna zemlja ulazi u EU da to znači da je ona u potpunosti spremna za punopravno članstvo", rekao je Barroso.

14.04.2011. 12:45:00
http://metro-portal.hr/orban-ulazak-hrvatske-u-eu-ne-smije-ovisiti-o-statusu-srbije/57713/