Metro-portal.hr

objavljeno 09.04.2018. 08:01:24
UPS!

Orban osvojio četvrti mandat

Na osnovu više od 74 posto prebrojanih listića, Orbanova bi stranka mogla dobiti 134 od 199 parlamentarnih mjesta

Orban vlada i dalje
Orban vlada i dalje (Arhiva)

Viktor Orbán dobio je četvrti, odnosno treći uzastopni, premijerski mandat nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora u Mađarskoj. Njegova kršćansko-konzervativna stranka Fidesz, dobila je 49,5 posto, obznanio je sinoć u 23:03 sata po našem vremenu na web stranici britanski The Guardian.

Na osnovu više od 74 posto prebrojanih listića, njegova bi stranka mogla dobiti 134 od 199 parlamentarnih mjesta. Jobbik je osvojio 20 posto glasova i 27 mjesta, a socijalisti 11,85 posto. Odaziv na birališta bio je oko 70 posto od osam milijuna upisanih birača.

Mafijaška država

Bilježe ekonomski rast, ali su po korupciji bolji samo od Bugarske. - Želim neliberalnu državu - kazao je Orbán koji uzore vidi u Kini, Rusiji i Turskoj. Isto kao što je Erdogan u Turskoj krivca za sve što se događa pronašao u bivšem prijatelju i suradniku Fetullahu Gulenu, tako je i Orbán u Georgeu Sorosu. Iako je zahvaljujući njegovoj stipendiji godinu dana studirao na Oxfordu. Još dvije stvari su na Orbánovoj meti: Europska unija i muslimani.

Sam je sebe proglasio braniteljem europskog kršćanstva zatvaranjem mađarske granice za izbjeglice, a Bruxellesu zamjera na svemu osim na novcu koji dolazi iz EU. Samo 2016. godine iz Bruxellesa je u Budimpeštu otišlo 4,5 milijardi eura u odnosu na milijardu s koliko je Mađarska sudjelovala u zajedničkoj blagajni.

Dio tih europskih fondova, zasigurno 40 milijuna eura, završilo je u tvrtkama koje kontrolira István Tiborcz, koji je oženio Orbanovu kćer Rahel, obznanio je u veljači ove godine OLAF (europski ured za borbu protiv prijevara). Vijest nije imala odjeka u Mađarskoj gdje oko 90 posto medija kontrolira Orbánova stranka Fidesz. Premda BNP u Mađarskoj raste po stopi od četiri posto, prema podacima Eurostata BNP po glavi stanovnika raste manje nego u ostalim srednjoeuropskim državama.

Prema izvješćima agencije Transparency International poslije Mađarske je po korupciji lošija jedino Bugarska (u Hrvatskoj je manja korupcija nego u Mađarskoj), a bivši mađarski ministar obrazovanja Balint Magyar državu karakterizira kao "postkomunističko mafijašku". Novinar Paul Lendvai (88), koji je objavio knjigu "Orbán. Novi jaki čovjek Europe", nabraja četiri razloga njegova uspjeha. Ima talent za politiku, s nema oporbe jer je mađarska ljevica sačinjena od bivših komunista karijerista koji se prave da su socijaldemokrati.

Nadalje, znao je izazvati nostalgiju za 1956. godinom i na koncu, a što je možda i najzanimljivije posebno za Hrvatsku, postoji faktor Trianonskog ugovora. Paul Lendvai kaže kako Mađarska još pati zbog Trianonskog ugovora iz 1920. kojim je, uz veliki teritorij, izgubila i more. U Mađarskoj nije na demokratski i miran način preboljena ta tuga. Nakon pada Berlinskog zida mnogi su mađarski političari spekulirali oko gubitka teritorija na osnovu mirovnog ugovora poslije Prvog svjetskog rata, a prema mišljenju Lendvaija u tim spekulacijama je najbolji bio Orbán.

Boje mu se suprotstaviti

Tko bi rekao da će ista osoba, tada 26-godišnjak, koja je 16. lipnja 1989. na obilježavanju 31-godišnjice pogubljenja ikone mađarske revolucije Imrea Nagya govorila o slobodama - 30 godina kasnije postati populist koji u opasnost stavlja načela demokracije. On kaže kako je ubilježio imena neprijatelja države i ima onih koji se pribojavaju njegovih odmazdi poslije izbora. Možda i zbog toga se mnogi plaše izravno mu se suprotstaviti

09.04.2018. 08:01:24
http://metro-portal.hr/orban-osvojio-cetvrti-mandat/111395/