Metro-portal.hr

objavljeno 03.04.2019. 09:01:00
ODLIČNO

Orasi su prava riznica zdravlja

Od ranije je poznato da orasi dobro djeluju na zdravlje - štite mozak, srce i smanjuju rizik od pojave dijabetesa tipa 2... no usput i štite od raka dojke!

Jedite ih svaki dan!
Jedite ih svaki dan! (Arhiva)

Orasi imaju najveći udio omega-3 masnih kiselina i polifenola, nutrijenata s jakim antiupalnim svojstvima od svih orašastih plodova, što ih čini izuzetno zdravima. Od ranije je poznato da orasi dobro djeluju na zdravlje - štite mozak, srce, smanjuju rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Znanstvenici su nedavno otkrili da orasi mogu pomoći u borbi protiv raka dojke, a studija o ovom velikom otkriću objavljena je u znanstvenom časopisu Nutrition Research. 

U istraživanju su sudjelovale žene koje su oboljele od raka dojke. Bile su podijeljene u dvije skupine. Jedna grupa morala je dva tjedna svakodnevno jesti orahe, a druga nije.

Kada su nakon dva tjedna ponovno podvrgnute biopsiji, analiza je pokazala promjene na genu povezanom s tumorom kod žena koje su jele orahe. Kod njih se aktivirao mehanizam u genima koji potiču odumiranje zloćudnih stanica i sprječavaju njihov rast.

Ova studija potvrdila je prethodnu studiju provedenu na miševima koja je pokazala da orasi smanjuju rizik od pojave raka dojke kod mišica.

Potrebna su dodatna istraživanja koja će točno definirati što to u orasima ima tako snažna antikancerogena  svojstva. Vjeruje se da je riječ o polifenolu.

"Primarni polifenol u orasima je  pedunculagin, vrsta elagitanina. Elagitanini imaju jaka antiupalna svojstva koja mogu organizam štititi od raka, bolesti srca i neuorodegenerativnih bolesti",  objašnjava koautor studije Vincent Pedre.

03.04.2019. 09:01:00
http://metro-portal.hr/orasi-su-prava-riznica-zdravlja/117785/