Metro-portal.hr

objavljeno 27.02.2020. 11:01:00
COOL

Orasi su jedan od ključeva zaustavljanja starenja

Preporuča se svakodnevno jesti orahe koji, ne samo da će utažiti glad, već će i čuvati zdravlje mozga, srca i krvnih žila

Ovo će zaustaviti starenje
Ovo će zaustaviti starenje (Arhiva)

Orašasti plodovi izuzetno su zdravi jer obiluju esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima,  osobito vitaminom E i ostalim važnim nutrijentima.

Istraživanje provedeno u SAD-u na više od 34.000 žena u njihovim kasnim 50-ima i ranim 60-ima pokazalo je da postoji uska poveznica između oraha i usporavanja starenja. Sve ispitanice trebale su odgovoriti na pitanja o prehrani, tjelesnom zdravlju i pamćenju.

Njih 16 posto nije imalo nikakvih zdravstvenih problema , a pokazalo se da su jele u prosijeku dvije porcije oraha dnevno što je i više nego dovoljno da očuva zdravlje mozga i vitalnost. 

Ranije je dokazano da orasi također pomažu rad crijeva, a zdrava probava i dobar mikrobiom znače jak imunitet, piše portal Mbg.

S obzirom da se ljudski vijek produljuje bitno je održati vitalnost što dulje, odnosno starjeti zdravo, a ključna stavka zdravog starenja je prehrana. Kvalitetna prehrana sastoji se od sezonskog i lokalnog voća i povrća, najbolje organskog, domaćeg mesa i jaja te orašastih plodova i žitarica. Važno je da je raznolika i da se jede umjereno.

Preporuča se svakodnevno jesti orahe koji, ne samo da će utažiti glad, već će i čuvati zdravlje mozga, srca i krvnih žila. Osim prehrane, bitna je i svakodnevna rekreacija. 

27.02.2020. 11:01:00
http://metro-portal.hr/orasi-su-jedan-od-kljuceva-zaustavljanja-starenja/124032/