Metro-portal.hr

objavljeno 08.11.2018. 15:01:00
SAVJETI

Orašastim plodovima protiv viška kilograma

Pokazalo se da je zamjena crvenog mesa, prerađenog mesa, prženih krumpirića, slastica ili krumpira s orašastim plodovima povezana sa značajno manjim dobitkom težine dugoročno

Orašasti plodovi donose mnoge koristi za zdravlje
Orašasti plodovi donose mnoge koristi za zdravlje (Arhiva)

Orašasti plodovi dobri su za zdravlje na više načina, od koristi koje donose krvožilnom sustavu do snaženja pamćenja, što se sve može zahvaliti velikom udjelu nezasićenih masnih kiselina i vlaknima.

No, uz to uvijek idu i podsjetnici da se radi o prilično kaloričnim namirnicama koje bi mogle utjecati na tjelesnu težinu, a izgleda i da mogu - ali prema dolje.

Dvije nove studije koje će uskoro biti predstavljene dale su gotovo jednake rezultate unatoč različitim vrstama orašastih plodova uključenih u istraživanje.

Pokazalo se da je zamjena crvenog mesa, prerađenog mesa, prženih krumpirića, slastica ili krumpira s orašastim plodovima povezana sa značajno manjim dobitkom težine dugoročno.

Uz to, dokazano je da, primjerice, brazilski orašići za razliku od pereca ne uzrokuju značajno povećanje razine šećera u krvi i inzulina.

Istraživači pretpostavljaju da selen može objasniti prednosti brazilskih oraščića. Prethodna istraživanja povezala su ovaj mineral s boljim odgovorima organizma na šećer i inzulin, a brazilski oraščići bogati su selenom.

Sve u svemu, ako se držite savjeta o šaci orašastim plodova dnevno, izgleda da ćete uspješno početi skidati kilograme - a i jesti puno zdravije.

08.11.2018. 15:01:00
http://metro-portal.hr/orasastim-plodovima-protiv-viska-kilograma/115312/