Metro-portal.hr

objavljeno 03.11.2011. 16:56:00
TAJNA SEROTONINA

Orašasti plodovi - savršeno oružje protiv gladi i debljine

Svakodnevna konzumacija orašastih plodova smanjuje nam apetit, pomaže u nošenju s lošim raspoloženjem te potiče rad krvožilnog sustava

Šaka orašastog voća dnevno izvrstan je način da pobijedite dosadnu glad, a istovremeno spriječite nakupljanje masnih naslaga oko vašeg trbuha i bedara, tvrde znanstvenici.

Ovo je prvi put da je neko istraživanje primijetilo kako postoji veza između jedenja orašastih plodova i povišene razine serotonina u tijelu, tvari koja smanjuje apetit, pomaže u nošenju s depresijom te poboljšava rad srca i krvnih žila.

Istraživači sa Sveučilišta u Barceloni tvrde kako prosječna osoba treba svega 30 grama sirovih i neprerađenih oraha, badema, lješnjaka i drugih plodova dnevno kako bi postigli svoje zdrave učinke.

Znanstvenici se nadaju kako će ovo otkriće pomoći pacijentima koji boluju od metaboličkog sindroma, bolesti koju karakterizira višak masnog tkiva na trbuhu, visoka razina šećera u krvi te visok krvni tlak.

Istraživači su za potrebe istraživanja osmislili režim prehrane bogat orašastim plodovima za 22 pacijenta koji boluju od ovog sindroma, koji su nakon 12 tjedana ovakvog menija zabilježili sjajne rezultate.

Štoviše, visoka razina serotonina u tijelu, kakvu su imali bolesnici na takvoj prehrani, nije se pokazala dobrom samo za metabolički sindrom, već i za čitav niz drugih stanja, kako fizičkih, tako i mentalnih.

Istraživanje provedeno ranije ove godine pokazalo je slične rezultate za ljude koji su jeli pistacio, poput gubitka kilograma te poboljšavanja rada srca.

Nažalost, tvrde liječnici, većina ljudi smatra kako su sirovi orašasti plodovi štetni i kalorični, zbog čega ih izbacuju iz prehrane. Nadaju se kako će ovo istraživanje promijeniti taj negativni trend.

03.11.2011. 16:56:00
http://metro-portal.hr/orasasti-plodovi-savrseno-oruzje-protiv-gladi-i-debljine/65121/