Metro-portal.hr

objavljeno 25.09.2019. 18:01:00
MLJAC :)

Orašasti plodovi ipak pomažu da smršavite

Grickanje orašastih plodova zahtijeva određeni napor, što može povećati osjećaj sitost na dulje vrijeme

Sjajni su, jedite!
Sjajni su, jedite! (Arhiva)

Orašasti plodovi sjajni su za zdravlje, a utjecaj je stvarno višestruk - od prevencije srčanih bolesti, dijabetesa, raznih vrsta tumora pa do poboljšanja seksualne funkcije kod muškaraca. 

Znanstvenici su nedavno otkrili još jedan plus ovih zdravih grickalica - pomažu pri mršavljenju. Dvije studije pokazale su da svakodnevna konzumacija orašastih plodova topi višak kilograma. Rezultati studija objavljeni su u časopisu BMJ Nutrition, Prevention & Health.

Nutricionistkinja i znanstvenica Xiaoran Liu s Harvarda zajedno s kolegama provela je veliko istraživanje u kojem je koristila podatke prethodnih studija u kojima je sudjelovalo preko 100.000 žena i 27,521 muškarac.

Svake četiri godine ispunjavali su upitnik o zdravlju, kilaži i konzumaciji orašoida. Pokazalo se da je povećani dnevni unos orašastih plodova povezan sa smanjenim rizikom od debljanja. Konkretno, povećamo li za pola dnevne porcije unos orašoida, za 23 posto ćemo smanjiti rizik od gomilanja kilograma i pretilosti.

Jedno od mogućih objašnjenja moglo bi biti da grickanje orašastih plodova zahtijeva određeni napor, što može povećati osjećaj sitost na dulje vrijeme.

Orašasti plodovi sadrže mnogo nezasićenih masti koje, prema nekim istraživanjima, povećavaju oksidaciju masti i termogenezu, pomažući brže pretvaranje kalorija u energiju.

Znanstvenici su provjerili ima li maslac od kikirikija isti učinak i pokazalo se da nema. 

"Naši rezultati pokazuju da je povećana konzumacija orašastih plodova povezana s prevencijom debljine bez obzira što je riječ o visokomasnim namirnicama", kaže voditeljica studije Liu za portal Medical News Today.

25.09.2019. 18:01:00
http://metro-portal.hr/orasasti-plodovi-ipak-pomazu-da-smrsavite/120898/