Metro-portal.hr

objavljeno 12.09.2019. 13:01:00
MLJAC

Orašasti plodovi - blagodat za zdravlje

Orašasti plodovi jedan su od najbolji izvora biljnih proteina, omege i mikrominerala, pa evo što svaki od njih sadrži

Svaki ima svoje prednosti
Svaki ima svoje prednosti (Arhiva)

Orašasti plodovi trebali bi biti dio svakodnevne prehrane jer su jedan od najbolji izvora biljnih proteina, omege i mikrominerala.

U vrijeme kad je prehrana bila ograničena, orašasti plodovi bili jamstvo unosa dostatne energije, dok danas, zbog visokih kalorija koje sadržavaju, ipak treba paziti.

Stoga, evo što sadrže:

Bademi - dobar su izvor vitamina E, koji je jedan od najsnažnijih antioksidansa. Blagotvorno djeluju na zdravlje kostiju, poboljšavaju memoriju i smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti.

Brazilski oraščići - odličan su izvor selena, minerala koji djeluje protuupalno i štiti od kardiovaskularnih bolesti. Dovoljno je pojesti oraščić na dan kako bismo osigurali dnevnu potrebu za selenom.

Kikiriki - obiluje mononezasićenim masnim kiselinama, masnoćama koje pozitivno utječu na zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava, te cinkom, mineralom koji je važan za zdravlje rast i razvoj.

Lješnjaci - dobar su izvor minerala, poput magnezija i fosfora, koji djeluju na opuštanje mišića i gradnju kostiju, te bakra i mangana, koji su odgovorni za zdrave kosti. Najbolji su prženi, bez dodatka soli.

Orasi - sadrže najviše alfa linolenske kiseline, koja je oblik omega-3 nezasićenih masnih kiselina, te su odlični za očuvanje zdravlja srca i pravilan rad mozga.

12.09.2019. 13:01:00
http://metro-portal.hr/orasasti-plodovi-blagodat-za-zdravlje/120631/