Metro-portal.hr

objavljeno 02.12.2015. 09:01:00
ŠKOLA ZDRAVOG ŽIVOTA

Opustite se u samo 5 minuta

Masaža je kratkoročno rješenje, dok je dugoročno rješenje da osvijestite gdje griješite i naučite trik kako se opustiti svakog dana u samo nekoliko minuta

Opuštanje u par minuta
Opuštanje u par minuta (MBS)

Kao i svake godine, dolazak hladnijih dana i nedostatak sunca sve više doprinose povečanju stresa, pogotovo kod žena. Kao točka na I su nadolazeći blagdani zbog kojih se cijeli svijet „ubrza" i sami sebi stvaramo nepotreban pritisak zbog kupovine darova, čišćenja kuće ili posjeta rodbini. Čak i ljudi koji redovito treniraju, u ovo vrijeme mogu osjećati napetost i bolove u tijelu, te se umaraju puno brže nego inače.

Upravo zbog toga MBS programi vježbanja tijekom zime nadopunjuju se vježbama opuštanja. Osim već navedenog nedostatka sunčeve svjetlosti i potrebi tijela da se duže zagrijava, glavni faktor umora je mliječna kiselina.

Stvarate je stalno, čak i kada sjedite za računalom ili u automobilu. U položajima za koje smatrate da su uobičajeni napinjete mišiće cijelog tijela, posebno mišiće ramena i šije, a da toga niste ni svjesni. Zbog te napetosti kisik ne dopire do mišića i povećava se razina laktata, a mišići postaju tvrdi poput oraha i posljedica svega je umor. Nažalost, izgubili smo neke navike naših predaka koje bi nam danas puno pomogle.

Naime, kad bi čovjek kamenoga doba osjetio da mu je tigar za petama, uvukao bi glavu u ramena, dok nas danas pritisak i stres prisiljava da podižemo ramena tokom cijelog dana, bez pauze. Masaža je kratkoročno rješenje, dok je dugoročno rješenje da osvijestite gdje griješite i naučite trik kako se opustiti svakog dana u samo nekoliko minuta. Uz ove 3 vježbe „usporit" ćete vrijeme i otkloniti psihičku i fizičku napetost.

1. Disanje u turskom sjedu

Sjednite s prekriženim nogama (ako imate probleme s kukovima sjednite s nogama ispred tijela). Zatvorite oči i osvjestite sjedne kosti u podu, pa se samo malo gurnete od sjednih kostiju prema gore tako da izdužite i izravnate kralježnicu. Dlanove postavite na natkoljenice. Duboko udahnite, raširite makismalno prsni koš i izdužite se od trtice do vrha glave, kao da vas netko povlači za tjeme prema stropu. Izdahom opustite ramena dolje i malo prema natrag. Izdahom izbacite napetost iz tijela. Fokusirajte se samo na disanje. Ako vam misli odlutaju, osvjestite ih i opet vratite fokus na disanje. Vježbu ponovite 15 puta.

2. Zac

Spustite se stražnjicom do peta, jednu ruku ispružite prema naprijed a drugu stavite ispod lica. Zatvorite oči i dišite što dublje. Udahom šaljete zrak u leđni dio tako da istegnete unutrašnje mišiće stražnjeg djela trupa. Izdahom opustite tijelo, sjedne kosti spustite do peta a ruku koja je na podu gurnite još dalje naprijed. Ponovite 15 puta na svaku stranu.

Opuštanje u par minuta

3. Istezanje u položaju bebe

Lezite na leđa, privucite koljena na prsa i uhvatite se za stopala. Uz udah ispružite jednu nogu, izdahom vratite, pa uz novi udah ispružite drugu nogu. Ramena probajte opustiti na podu i nemojte se lomiti u vratu. Ako ne možete ispružiti nogu, samo je malo pogrčite, bitno je da leđa i kralježnica ostanu u neutralnom položaju. Nakon nekoliko puta napravite vježbu s otvaranjem obje noge. Vježbu ponovite 10 puta.

www.mbs.hr

MBS Centar, Ilica 47

02.12.2015. 09:01:00
http://metro-portal.hr/opustite-se-u-samo-5-minuta/95308/