Metro-portal.hr

objavljeno 07.12.2012. 04:28:00
MA DA?

Optuženik Van Rompuy nastavlja s iluminacijom Europske unije

Prema Van Rompuyevu prijedlogu istinska ekonomska i monetarna unija uspostavila bi se u tri faze

Samo se vi integrirajte  :)
Samo se vi integrirajte :) (Arhiva)

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy objavio je u četvrtak izvješće u kojem je iznio prijedloge s vremenskim rasporedom za jačanje integracija u eurozoni koji bi trebali ispraviti strukturne nedostatke u Ekonomskoj i monetarnoj uniji i osigurati opstanak zajedničke valute.

Prema Van Rompuyevu prijedlogu istinska ekonomska i monetarna unija uspostavila bi se u tri faze. U prvoj fazi, do kraja 2013. godine trebala bi se prekinuti veza između banaka i država, koja se smatra jednim od glavnih uzroka krize.

Države su radi očuvanja financijskog sustava bile prisiljene spašavati posrnule banke, što je išlo na teret poreznih obveznika i izazvalo veliki rast javnih dugova. U drugoj fazi koja počinje 2013. za završava krajem 2014. godine uspostavilo bi se jedinstveno tijelo zaduženo za restruktuiriranje i likvidaciju banaka u poteškoćama te uspostavu mehanizma u okviru kojeg bi zemlje članice mogle sklapati ugovorne aranžmane s europskim institucijama za provedbu strukturnih reformi, a zauzvrat bi mogle dobiti ciljanu financijsku potporu.

U trećoj fazi, nakon 2014. godine, eurozona bi trebala dobiti "fiskalni kapacitet", zametak zasebnog proračuna, koji bi trebao poboljšati otpornost zemalja članica na ekonomske šokove.

Nije na odmet podsjetiti da je Herman Van Rompuy jedan od optuženika za zločin protiv čovječnosti pred njemačkim sudom. 

07.12.2012. 04:28:00
http://metro-portal.hr/optuzenik-van-rompuy-nastavlja-s-iluminacijom-europske-unije/75286/