Metro-portal.hr

objavljeno 24.09.2020. 10:55:00
COOL

Optimizam čuva zdravlje, i to dobro

Ljudi s pozitivnim gledanjem na svijet vjerojatno će se rjeđe nego pesimisti suočiti sa srčanim ili moždanim udarom, a vjerojatno će i dulje živjeti, pokazala je nedavna analiza

Pola prazna ili pola puna?
Pola prazna ili pola puna? (Arhiva)

U analizi koja se temelji na postojećim istraživanjima, znanstvenici su istražili podatke iz 15 studija u koje je bilo uključeno nešto manje od 230.000 ljudi, a praćeni su prosječno 14 godina.

Tijekom tog vremena, najoptimističnije osobe imale su 35 posto manje šansi od najpesimističnijih za srčani ili moždani udar, a 14 posto manje izgleda da umru iz nekog drugog razloga, objavljeno je u JAMA Network Open.

"Ti rezultati sugeriraju da pozitivno i negativno razmišljanje ne samo da utječu na kvalitetu života nego mogu biti povezani i sa zdravljem", rekao je Alan Rozanski, vodeći autor studije i znanstvenik na Icahn School of Medicine u Mount Sinaiju u New Yorku.

Optimisti imaju pozitivnije zdravstvene navike koje im pomažu da žive dulje, rekao je Rozanski.

Oni bolje jedu, više vježbaju i manje puše od pesimista, a imaju i bolje načine nošenja s problemima koji im pomažu da budu proaktivni na polju svog zdravlja i da prolaze kroz teška vremena ne mijenjajući navike u nezdrave.

Pesimizam, suprotno tome, može potaknuti češće upale te učiniti ljude podložnijima razvoju metaboličkih poremećaja koji mogu skratiti život, kazao je Rozanski.

Dok su mnoge studije kroz prošlih nekoliko desetljeća povezale stres i promjene raspoloženja s povećanim rizikom od srčanih bolesti, ovi rezultati nude svježe dokaze da gledanje na život može utjecati na zdravlje srca.

"Optimizam se dugo povezuje s boljim rezultatima u školi i na poslovima poput prodaje, sporta, politike i u društvenim odnosima, ali on je i važno zdravstveno pitanje koje dosad nije dovoljno istraženo", rekao je Rozanski.

24.09.2020. 10:55:00
http://metro-portal.hr/optimizam-cuva-zdravlje-i-to-dobro/127649/