Metro-portal.hr

objavljeno 17.06.2008. 01:25:46
MOBILNA OPASNOST

Oprezno s mobitelima

Znanstvenici apeliraju da djeca do 12 godina ne koriste mobilne uređaje

Djeca su osjetljivija
Djeca su osjetljivija (AFP)

Dvadesetak znanstvenika i kancerologa uputilo je u Parizu apel na opreznije korištenje mobitela, budući da još nema konačne potvrde o njegovoj neškodljivosti za zdravlje, napose djece.

Potpisnici apela koji je u nedjelju objavio Journal du Dimanche, među kojima su uz Francuze i po jedan Talijan, Nizozemac i Amerikanac, daju preporuke kako se zaštititi u očekivanju iscrpnijih istraživanja.

Francusko ministarstvo zdravstva ističe da danas ne postoje znanstveni dokazi da je uporaba mobitela ‘priličan rizik’ za zdravlje, kako odraslih, tako i djece.
No, novija istraživanja koja se još moraju proširiti, upozoravaju na mogućnost ‘slabog’ rizika za zdravlje povezanog sa čestom uporabom mobitela kroz dulje vremensko razdoblje (više od deset godina).

Znanstvenici potpisnici apela preporučuju da se kod uporabe mobitela pridržavamo deset pravila: djeci do 12 godina ne dopustiti da ga koriste osim u prijekoj potrebi, tijekom razgovora držati mobitel na udaljenosti većoj od jednog metra od tijela i uključiti ‘spikerfon’ ili koristiti ‘hands-free’, izbjegavati nošenje mobitela u džepu, čak i kad je ugašen.

Preporuča se komuniciranje slanjem SMS-poruka i izbjegavanje uporabe mobitela na područjima gdje je signal slab, kao i pri brzoj vožnji automobilom ili vlakom.

Mnogi stručnjaci u svijetu već niz godina upozoravaju na prekomjernu uporabu mobitela među djecom, budući da se njihov živčani sustav razvija i zato je osjetljiviji na zračenje mobitela.
Početkom siječnja dvije francuske organizacije za zaštitu okoliša zatražile su od francuskog ministarstva zdravstva da zabrani prodaju mobitela namijenjenih djeci.
Ministarstvo nije odgovorilo na zahtjev, ali je pozvalo roditelje na oprez, uz obrazloženje da se rizik za njihovo zdravlje ‘ne može potpuno isključiti’.   (HINA)

17.06.2008. 01:25:46
http://metro-portal.hr/oprezno-s-mobitelima/8729/