Metro-portal.hr

objavljeno 19.01.2019. 09:46:00
NOVOSTI

Oppo 10x hibridna tehnologija optičkog zuma

Bilo bi zanimljivo imati podatke o otvoru objektiva s 10x zumom, budući da se je do sada kao najveći nedostatak za zumiranje na pametnim telefonima pokazao upravo otvor blende

Oppo uvodi veliku novost
Oppo uvodi veliku novost (Oppo)

Kineski Oppo je pokazao snagu svog R&D odjela i prvi na svijetu predstavio sustav kamera za pametne telefone s 10x optičkim zumiranjem. Ova hibridna tehnologija donekle je slična 5X Precision Optical Zoomu, koji je tvrtka najavila prije godinu dana.

Oppo za implementaciju 10x zuma kombinira dva objektiva, širokokutni i telefoto s petostrukim zumom (optička aproksimacija). Između njih se koristi prizma koja se kreće poput teleskopa kako bi se stvorio dojam 10x zumiranja.

Što se tiče ostalih specifikacija, telefoto objektiv i širokokutna matrica dobili su optičku stabilizaciju (OIS), a kamera pokriva žarišnu duljinu od 15,9-159 mm u ekvivalentu od 35 mm. Prema OPPO-u, ova hibridna optička 10x zum tehnologija ima preko 100 R & D patenata.

Bilo bi zanimljivo imati podatke o otvoru objektiva s 10x zumom, budući da se je do sada kao najveći nedostatak za zumiranje na pametnim telefonima pokazao upravo otvor blende. Primjerice, ASUS je već pokušao takav dizajn u modelu ZenFone Zoom ZX551ML, ali nije rješenje koje briljira.

Prvi prototip Oppo modela pametnog telefona s 10x zumom trebao bi biti prikazan na nadolazećem MWC 2019, a komercijalni, nadamo se u bliskoj budućnosti, ako ne i iduće godine. Zašto to mislimo? Kao što smo u uvodu naveli, Oppo je predstavio tehnologiju zumiranja od 5x na MWC 2017, međutim, do sada nije napravio nikakav korak u komercijalizaciji. 

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal i na Instagramu >>

Piše: Sanja Ledinek
19.01.2019. 09:46:00
http://metro-portal.hr/oppo-10x-hibridna-tehnologija-optickog-zuma/116481/