Metro-portal.hr

objavljeno 06.05.2012. 18:45:00
MOSKVA

Oporbeni čelnici uhićeni na prosvjedu protiv Putina

Koordinator pokreta Lijevog fronta, Sergej Udaljcov uhićen je dok je na pozornici govorio prosvjednicima okupljenim na trgu Bolotnaja, u središtu Moskve

Deseci tisuća prosvjednika protiv Putina
Deseci tisuća prosvjednika protiv Putina (Twitter)

Policija i pristaše oporbe sukobili su se u nedjelju u Moskvi na skupu protiv nedavno izabranog predsjednika Vladimira Putina, dan uoči njegova povratka na predsjedničku dužnost, a nekoliko oporbenih čelnika je uhićeno, po snimkama ruske televizije.

Koordinator pokreta Lijevog fronta, Sergej Udaljcov uhićen je dok je na pozornici govorio prosvjednicima okupljenim na trgu Bolotnaja, u središtu Moskve. Na televizijskim snimkama moglo se vidjeti i uhićenje bivšeg potpredsjednika vlade i oporbenog čelnika Borisa Njemcova.

Kako javljaju ruske novinske agencije, oporbenjaka i blogera Alekseja Navaljnog zadesila je ista sudbina, kao i još desetke prosvjednika. Novinar France Pressea vidio je na licu mjesta kako policajci s kacigama udaraju prosvjednike palicama kako bi rastjerali skup.

Udaljcov je s pozornice izvikivao: "Nećemo otići odavde", nakon čega se desetak policajaca popelo na pozornicu i privelo ga. Mnoštvo je tada uglas uzvratilo: "Mi smo vlast".

Oporbena koalicija pozvala je pristaše da se u nedjelju okupe u "maršu milijuna" u znak prosvjeda protiv Putinova povratka u Kremlj, pod geslom "Prestani lagati i krasti", kojim smjeraju na bivšeg premijera.

Skup na kojemu se, po procjeni oporbe, okupilo više desetaka tisuća ljudi, a 8.000 po procjeni policije, počeo je oko 13.00 sati po srednjoeuropskom vremenu na trgu Kalužskaja, odakle su prosvjednici u povorci pošli prema trgu Bolotnaja. Oporba je putem tražila nove izbore.

Po dolasku na trg Bolotnaja izbili su sukobi s policijom.

06.05.2012. 18:45:00
http://metro-portal.hr/oporbeni-celnici-uhiceni-na-prosvjedu-protiv-putina/70716/