Metro-portal.hr

objavljeno 17.07.2011. 09:58:00
KRIZA U SIRIJI

Oporba u Siriji formira vladu u sjeni

"Vijeće nacionalnog spasa" sastoji se od 25 članova iz reda liberala, islamista i nezavnisnih kandidata koji smatraju da će biti spremni preuzeti zemlju ukoliko sadašnja vlast bude svrgnuta

Fotografija vijesti

Ukoliko prosvjedi u Siriji dovedu do svrgavanja sadašnje vlasti, oporbene frakcije bit će spremne odmah uskočiti formiranjem nove vlade, kako zemlja ne bi zapala u potpuni kaos, javlja Hina. Vlada u sjeni sastoji se od 25 članova iz reda liberala, islamista i nezavnisnih kandidata, a naziva se Vijeće nacionalnog spasa.

"Mi trebamo raditi na povezivanju s ostalim oporbenim skupinama kako bi predvodili zemlju prema demokratskoj viziji koju imamo", izjavio je za Reuters istaknuti oporbeni čelnik Haitam al-Maleh.

Oko 350 osoba sudjelovalo je na "Kongresu nacionalnog spasa" u Istanbulu, a većina njih došla je izvan Sirije gdje neki žive već desetljećima. Postojao je plan da se konferencija poveže video-linkom sa Damaskom, ali je on otkazan kada su sirijske snage sigurnosti u petak izvele brutalan udar na glavni grad u kojem su ubijena najmanje 23 civila.

Skup u Istanbulu održan je dan nakon najmasovnijih proturežimskih prosvjeda u Siriji, na kojima je traženo okončanje 41-godišnje vladavine obitelji Asad. Snage Bašara al Asada toga su dana ubile ukupno 32 civila. Skupine za zaštitu ljudskih prava procjenjuju da je od početka prosvjeda u ožujku ubijeno više od 1,400 Sirijaca.

Američka državna tajnica Hillary Clinton, koja je u petak boravila u Istanbulu radi sastanka Kontaktne skupine za Libiju i sastanka s turskim dužnosnicima, osudila je krvoproliće u Siriji i ohrabrila napore na udruživanju sirijske oporbe.

"Okrutnosti moraju prestati", rekla je Clinton u TV intervju sa skupinom mladih Turaka u jednom istanbulskom kafiću.

"Budućnost Sirije sada je u rukama sirijskih ljudi, no napori oporbe da se okupi, organizira i artikulira svoj programa, važan su dio političke reforme", rekla je Clinton kasnije, na zajedničkoj konferenciji za tisak s turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom.

17.07.2011. 09:58:00
http://metro-portal.hr/oporba-u-siriji-formira-vladu-u-sjeni/61377/