Metro-portal.hr

objavljeno 04.09.2011. 19:18:00
SRETAN KRAJ

Oporavljeni Happy Feet pušten da se vrati kući

Nakon što se pojavio na plaži Novog Zelanda u lipnju ove godine, teško ozlijeđeni pingvin izazvao je veliku medijsku pozornost i simpatije javnosti

Fotografija vijesti

Carski pingvin koji je početkom ljeta odlutao od svoga jata i iscrpljen završio na plaži Novog Zelanda pušten je danas u Južni ocean kako bi se mogao vratiti kući na Anarktik, piše Hina.

Pušten je u nedjelju ujutro iz istraživačkoga broda Tangaroe, osamdeset kilometara sjeverno od Campbellova otoka.

Vraćen je u divljinu nakon oporavka od operacije kojom mu je izvađeno tri kilograma pijeska iz želuca. Pijesak je jeo misleći da je snijeg, koji inače jedu kako ne bi dehidrirali.

Prošli tjedan stotine ljudi oprostile su se od njega u zoološkom vrtu u Wellingtonu.

Veterinarka Lisa Argilla rekla je da je Happy Feet trebao "nježan poticaj" da izađe iz kaveza u kojem je bio zadnjih šest dana na brodu. Ali onda je skliznuo niz rampu i otišao, rekla je. "Neopisiv je osjećaj vidjeti pacijenta kako je napokon na slobodi. Toi je najbolji dio našega posla", rekla je.

Pingvinu je ugrađen i odašiljač, tako da će znanstvenici moći pratiti njegov napredak na putu do Antarktike.

Njegovo neočekivano pojavljivanje na plaži Peka Peka sjeverno od Wellingtona i tri tisuće kilometara od antarktičke kolonije izazvalo je veliku medijsku pažnju i šokiralo stručnjake koji kažu da je on tek drugi carski pingvin zabilježen na Novome Zelandu.

04.09.2011. 19:18:00
http://metro-portal.hr/oporavljeni-happy-feet-pusten-da-se-vrati-kuci/62893/