Metro-portal.hr

objavljeno 29.11.2010. 09:20:00
DVA DO TRI PUTA

Opijanje značajno povećava rizik od srčanih bolesti

Količina alkohola koju ste popili nije najvažnija, mnogo je važnije kako ste tu količinu rasporedili

Opijanje značajno povečava rizik od srčanih bolesti
Opijanje značajno povečava rizik od srčanih bolesti (DeviantArt)

Osobe koje se često opijaju su pod dvostruko većim rizikom od bolesti srca nego osobe koje piju polako i istu količinu alkohola popiju u znatno dužem razdoblju, pokazalo je istraživanje objavljeno u British Medical Journal.  

Iako su već mnoge prijašnje studije pronašle vezu između alkohola i bolesti srca, znanstvenici iz Sveučilišne bolnice Toulouseu htjeli su dobiti detaljnije podatke o načinima ispijanja i količini alkohola. Zato su istraživanje proveli u dvije zemlje koje imaju različitu kulturu pijenja - Francuskoj i Sjevernoj Irskoj.

>> Alkohol deblja više nego što smo mislili

Studija je obuhvatila 10.000 muškaraca srednjih godina i bolje su prošli muškarci iz Francuske. Naime, iako muškarci u Sjevernoj Irskoj u tjedan dana popiju otprilike istu količinu alkohola kao i Francuzi, muškarci iz Sjeverne Irske tu količinu popiju u samo jedan dan (obično u subotu), dok Francuzi ravnomjernije piju kroz cijeli tjedan.

Osim toga, puno više muškaraca srednje dobi u Francuskoj redovito piju alkohol barem jednom tjedno i u tjedan dana zapravo u prosjeku popiju više alkohola, no muškarci iz Sjeverne Irske popiju dva ili tri puta više alkohola tijekom vikenda od Francuza, što se pokazalo vrlo štetnim. Upravo kod muškaraca sklonijih opijanju je u 10 godina istraživanja zabilježen i dvostruko veći rizik za smrt od srčanog udara.

29.11.2010. 09:20:00
http://metro-portal.hr/opijanje-znacajno-povecava-rizik-od-srcanih-bolesti/51909/